Foto: LETA
No nākamā gada valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vecuma gadījumā varēs saņemt, iestājoties pensionēšanās vecumam, nevis piecus gadus pēc šī vecuma kā līdz šim, to paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir personai, kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju (izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju invalīdam) vai apdrošināšanas atlīdzību saistībā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību.

Labklājības ministrijā (LM) skaidro, ka grozījumi nepieciešami, ņemot vērā šogad sākto pensionēšanās vecuma un nepieciešamā apdrošināšanas stāža vecuma pensijas saņemšanai paaugstināšanu. No šā gada janvāra ik gadu pensionēšanās vecums tiks paaugstināts par trim mēnešiem, līdz 2025.gadā tas būs 65 gadi, savukārt nepieciešamais apdrošināšanas stāžs no šā gada ir palielināts no desmit uz 15 gadiem.

Izmaiņas valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta pieprasīšanā ļaus personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir mazāks nekā nepieciešamais, saņemt pabalstu jau no dienas, kad tā būs sasniegusi pensionēšanās vecumu, kas neļaus palikt bez nepieciešamajiem iztikas līdzekļiem, norāda LM.

Ministrija aprēķinājusi, ka tādējādi nākamgad tiesības pieprasīt šo pabalstu vecuma gadījumā personām būs jau no 62,5 gadu vecuma iepriekšējo 67,5 gadu vietā. Pabalsta apmērs saglabāsies nemainīgs un būs 64,03 eiro mēnesī.

Pērn valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu saņēma 557 personas, bet, ņemot vērā jaunos noteikumus, pabalstu nākamgad varētu pieprasīt vēl 556 cilvēki, radot papildus izdevumus 427 208 eiro apmērā gadā, prognozē LM. Savukārt 2016.gadā būtu nepieciešami papildus 577 038 eiro, bet 2017.gadā - 708 428.

Grozījumi vēl jāpieņem Saeimā. Jautājumu par papildus līdzekļu piešķiršanu valdība vienojās skatīt nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas un izskatīšanas procesā atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!