Foto: LETA

Valsts valodas centram (VVC) paredzēts izveidot valsts valodas inspektoru sabiedrisko (brīvprātīgo) palīgu institūtu, teikts Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kuru 8. septembrī skatīs valdība.

TM norāda, ka iepriekš bija izveidojusi darba grupu, lai sagatavotu ziņojumu par sabiedriskā valsts valodas inspektora institūta izveidi.

Izveidotās darba grupas sastāvā bija eksperti no VVC un TM, izvērtējot esošo situāciju valsts valodas lietojumā, aizsardzībā un attīstībā, konstatēja un secināja, ka, lai īstenotu Valsts valodas likuma mērķi, tas ir, nodrošinātu latviešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, kā arī nodrošinātu tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā visā Latvijas teritorijā, ir nepieciešams izveidot VVC sabiedrisko palīgu institūtu, kas regulēs sabiedrības līdzdalību valsts pārvaldē.

Saskaņā ar izstrādāto konkursa "Par Valsts valodas centra sabiedriskajiem palīgiem" nolikumu ir paredzēts, ka piedalīties pārbaudījumā varēs tie pretendenti, kas ir ieguvuši filoloģisko un humanitāro izglītību vismaz maģistra līmenī, kā arī praktisko pieredzi darbā ar tekstiem latviešu valodā, un prot valsts valodu augstākā līmeņa 2.pakāpē.

Tieslietu ministrija norāda, ka atbilstoši situācijai darba tirgū, pašlaik ir plašas iespējas piesaistīt VVC personas, kas atbilst iepriekšminēto uzdevumu veikšanai nepieciešamajiem profesionālajiem kritērijiem.

Tie varētu būt gan augstskolu absolventi, kuri dažādu iemeslu dēļ nav pastāvīgi nodarbināti, gan attiecīgo kvalifikāciju ieguvušas personas, kas jau sekmīgi darbojas profesionālajā jomā, taču izrāda stabilu interesi par valsts valodas aizsardzības un attīstības jautājumiem, gan pensijas vecumu sasnieguši, taču joprojām sabiedriski aktīvi filoloģijas un citu saskarīgo nozaru speciālisti, kā arī citi interesenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!