Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts vides dienests (VVD) šogad līdz jūnijam ir izskatījis 266 iesniegumus no iedzīvotājiem par dažādām smakām, liecina VVD apkopotā statistika.

Visvairāk iesniegumu izskatīti maijā - 149, savukārt pārējos mēnešos, izņemot janvāri, ap 30. Vismazākais iesniegumu skaits bijis janvārī - 16.

Vides inspektori piecu mēnešu laikā noformējuši 66 protokolus par smakām, savukārt 21 iesniegums par smakām ir atzīts par pamatotu.

Tāpat VVD ir saņēmis sūdzības un iesniegumus par gaisa piesārņojumu - kopumā tādi bijuši 109, par ūdeņu piesārņojumu saņemtas 104 sūdzības, bet par zemes dzīļu izmantošanu - 16 sūdzības.

VVD pagājušā gada rudenī tika pie jaunām mobilajām laboratorijām, lai varētu operatīvi reaģēt uz sūdzībām par gaisa piesārņojumu un smakām.

Automašīnas ir aprīkotas ar mobilajām laboratorijām, kuru sastāvā ir olfaktometri jeb smaku koncentrācijas mērītāji, putekļu koncentrācijas noteikšanas iekārtas un meteostacijas ar mastiem to nostiprināšanai un pacelšanai, lai VVD darbinieki spētu operatīvi reaģēt uz informāciju par gaisa piesārņojumu vai nepatīkamām smakām. Mobilās laboratorijas lauka apstākļos speciālistiem ļauj veikt nepieciešamos mērījumus un īsā laikā noteikt gaisa piesārņojuma vai smaku koncentrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!