Foto: LETA

Tā dēvētie lojalitātes grozījumi Izglītības likumā tomēr varētu tikt izsludināti, pēc sarunas ar Valsts prezidenta kancelejas pārstāvjiem sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga (attēlā).

Trešdien Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji tikās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, Saeimas Finanšu un nodokļu komisijas, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) un Saeimas Juridiskā biroja pārstāvjiem, lai pārrunātu lojalitātes grozījumus, kurus Valsts prezidentam Raimondam Vējonim LIZDA un LIVA lūdza neizsludināt.

Vanaga pastāstīja, ka aptuveni pusotru stundu ilgās tikšanās laikā izvērtās plašas diskusijas - jo īpaši par to, kā konstatēt nelojalitāti. Arodbiedrības vadītāja uzsvēra, ka saistībā ar šodien notikušo tikšanos Valsts prezidenta kancelejā lēmējvaras un izpildvaras pārstāvjiem būtu jākaunas, jo tas liecina par nekvalitatīvi izstrādātu likumprojektu.

"Viss liecina par to, ka IZM iesniedza nekvalitatīvu likumprojektu. Nav jābūt šādām situācijām. Par to visu varēja būt normāls dialogs, bet IZM atkal izvēlējās citu ceļu," sacīja Vanaga.

LIZDA priekšsēdētāja uzsvēra, ka vēl aizvien būtisks ir jautājums par lojalitātes definējuma trūkumu, norādot, ka patlaban tam ir iespējams plašs interpretējums.
Vanaga atgādināja, ka atbilstoši normatīvajam regulējumam lēmums par likuma izsludināšanu ir jāpieņem šonedēļ. Taču šodien notikusī diskusija lika secināt, ka lojalitātes grozījumi tomēr varētu tikt izsludināti, piebilda Vanaga.

Kā ziņots, LIZDA un LIVA lūgušas Vējonim neizsludināt Saeimā pieņemtos lojalitātes grozījumus Izglītības likumā. Organizācijas uzskata, ka izglītības iestādē jāstrādā Latvijai lojāliem pedagogiem, un lūdz Valsts prezidentu neizsludināt grozījumus Izglītības likumā, atdodot tos otrreizējai izskatīšanai Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!