Foto: Publicitātes attēls
Naktī uz pirmdienu, 15. maiju, izpostīts uzņēmuma "Zītars" zvejas rīks Lilastes ezerā, portālu "Delfi" informē zinātniskā institūta "Bior" sabiedrisko attiecību vadītāja Irēna Bērziņa.

Zvejas rīks ezerā izvietots "Bior" Zivju resursu pētniecības departamenta monitoringa programmas ietvaros. Tādējādi nodarīti ne tikai finansiāli zaudējumi, bet arī paralizēts pētnieciskais un zivju uzskaites darbs.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" vadošais pētnieks Jānis Birzaks pieļauj, ka vandaļi bijuši atpūtnieki vai makšķernieki. Medzābaku kempingā 14. maijā Lilastes ezera kanālā novērots nereģistrēts peldlīdzeklis, turklāt privātīpašuma teritorijā bojāta sveša manta. Līdz tam īpašniekam tikuši izteikti draudi par it kā nelikumīgu zvejošanu

"Zītars" palīdz "Bior" zušu izpētē, veicot uz jūru migrējošo zušu zveju. Zušus uzglabā dzīvus un "Bior" eksperti reizi divās nedēļās tos iezīmē un ielaiž kanālā lejpus murda. Pārējās zivis atlaiž. Plānojot zvejas rīka pārlūkošanu, zvejnieki par to informē Valsts vides dienestu, nosūtot īsziņu, skaidro institūtā.

"Bior" zveja kanālā neskar makšķernieku intereses, akcentē Birzaks. Vienīgi ir noteikts ierobežojums makšķerēt tuvāk par 50 metriem no apzīmētā zvejas rīka. "Zuša monitoringa dati ik gadu jāsniedz Starptautiskās jūras pētīšanas padomei ICES. Ja datu nav, var tikt pieprasīta jebkādas zušu rūpnieciskās vai atpūtas zvejas pārtraukšana Latvijā, kas noteikti nav zivju resursu izmantojošo sabiedrības grupu makšķernieku un zvejnieku interesēs," min Birzaks.

"Bior" pētnieki arī novērojuši, ka makšķernieku "pļāpu" lapas sociālajos tīklos izvieto par "Bior" pētījumu nepārbaudītu informāciju. Izskanot arī aicinājumi bojāt nelikumīgos zvejas rīkus. "Šajā gadījumā tika nodarīts pāri Latvijas Dabas muzeja pasludinātajam 2017. gada dzīvniekam – zutim, kas ir viena no neparastākajām un retajām zivju sugām pasaulē. Ierakstīta Starptautiskās dabas resursu aizsardzības Sarkanajā grāmatā," piebilst Birzaks.

Saskaņā ar Eiropas Padomes regulu par zušiem Eiropas Savienības dalībvalstīs ik gadu ir paredzēts pasākumu plāns zuša krājumu atjaunošanai.

"Bior" organizē stikla zušu ielaišanu un veic efektivitātes monitoringu. Zušu ielaišanu apmaksā no Eiropas Zivsaimniecības fonda finansējuma.

Zuši ielaisti laikā no 2011. līdz 2014. gadam. Programmu turpina arī laikā no 2016. līdz 2017. gadam. Viens no priekšnoteikumiem, lai zuša krājumu atjaunošana būtu ilglaicīga, ielaižot stikla zušus, ir datu vākšana par pasākuma efektivitāti, ko veic "Bior" Zivju resursu departamenta pētnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!