Foto: LETA
Ķekavas novada pašvaldības kultūras aģentūras direktora vietas izpildītājs Artūrs Ancāns amatā iecelts nelikumīgi, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) Ķekavas novada domei pieprasa paskaidrojumu, pastāstīja VARAM pašvaldību pārraudzības departamenta direktore Kristīne Jaunzeme.

Viņa sacīja, ka Ancāns kultūras aģentūras direktora vietas izpildītāja amatā iecelts ar novada domes izpilddirektora Anda Damlica rīkojumu, bet aģentūras direktora vietas izpildītāju amatā drīkst iecelt tikai novada dome, līdz ar to pašvaldības izpilddirektora rīkojumam, ar kuru persona ir iecelta pašvaldības aģentūras direktora amatā, tostarp par pienākumu izpildītāju, nav nekāda tiesiska pamata.

Ķekavas novada domes pārstāve Ginta Logina informēja, ka novada domes sēdē ceturtdien skatīts jautājums par Damlica rīkojuma atcelšanu, tomēr tikai četri deputāti rīkojuma atcelšanu atbalstīja, bet lielākā daļa – 11 deputātu – nobalsoja pret. Līdz ar to rīkojums nav atcelts.

Kā pamatojumu lēmumam neatbalstīt Damlica rīkojuma atcelšanu vairāki deputāti vien norādījuši, ka tam trūkst argumentācijas.

"Ja situācija nemainīsies, tad Ancāns kultūras aģentūras direktora vietas izpildītāja amatu varētu ieņemt līdz jūlijam, kad paredzēts iecelt jaunu novada kultūras aģentūras direktoru. Pēc jūlija Ancāns varētu pildīt direktora vietnieka pienākumus," paskaidroja Logina.

Rosinājumu izskatīt Damlica rīkojuma atcelšanu domē iesniedza novada domes deputātu frakcija "Savam novadam". Domes deputāts Andis Adats norādīja, ka gadījumā, ja rīkojums netiks atcelts, deputātu frakcija "Savam novadam" rosinās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Raimondu Vējoni (Zaļu un zemnieku savienība) izmantot likumā noteiktās tiesības atstādināt Ķekavas novada domes priekšsēdētāju Robertu Jurķi.

Logina arī klāstīja, ka VARAM no domes ir pieprasījusi izskaidrojumu šai situācijai un atbilde ministrijai tiks sniegta likumā noteiktajā laikā.
Jaunzeme teica, ka piektdien tikšanas laikā ar Ķekavas novada domes priekšsēdētāju tiks pārrunāta šī situācija.

Ancāns Ķekavas novada pašvaldības kultūras aģentūras direktora vietas izpildītāja amatu ieņem kopš pērnā gada decembra beigām.

Saskaņā ar Publisko aģentūru likumu pašvaldības dome, īstenojot pašvaldības aģentūras pārraudzību, pieņem darbā un atlaiž no darba pašvaldības aģentūras direktoru. Līdz ar to likums ir paredzējis ekskluzīvas tiesības tikai pašvaldības domei lemt par kādas personas pieņemšanu darbā par pašvaldības aģentūras direktoru un tas izriet arī no likuma "Par pašvaldībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!