Foto: LETA



Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kopā ar Rīgas domi meklēs risinājumus papildu finansējumam Rīgas sabiedriskajam transportam, informēja VARAM.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) otrdien ticies ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S), lai pārrunātu jautājumu par papildu finansējumu Rīgas sabiedriskajam transportam.

Ministrija saprot, ka atlaides apjoma nodrošināšana nerīdziniekiem Rīgas budžetam izmaksā apmēram 15 miljonus eiro. Turklāt tā jau iepriekš ir piekritusi deleģēt savus pārstāvjus kopīgā ar Rīgas Domi darba grupā, kuras uzdevums ir precizēt valsts noteikto funkciju realizēšanai galvaspilsētas sabiedriskajam transportam nepieciešamā finansējuma apjomu. Patlaban gan ministrija atturas vērtēt Rīgas domes nosauktos biļešu cenu tarifus un iespējamos atlaižu skaitļus.

Pēc Gerharda domām, jautājums par atlaidēm nerīdziniekiem būtu jārisina ar pašvaldību finanšu izlīdzināšanas mehānisma palīdzību.

Nākamā tikšanās par šo jautājumu notiks 15.decembrī, un uz to paredzēts uzaicināt arī Satiksmes ministrijas pārstāvjus.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) uzskata, ka valstij būtu jāpalielina atbalsts "Rīgas satiksmei" (RS), pretējā gadījumā ir iespējama braukšanas maksas palielināšana.

Pēc Amerika vārdiem, nākamā gada valsts budžets un attiecīgi tā ietekme uz pašvaldības budžetu "izskatās smagi", jo Rīgai esot "iezīmēti" ieņēmumu bāzes zaudējumi aptuveni 19 miljonu eiro apmērā. Šādos apstākļos Rīgas dome savu budžetu plānojot pieņemt tikai nākamā gada 27.janvārī, lai precīzi saprastu, kādi pašvaldībai gaidāmi ieņēmumi un kādi būs nepieciešamie izdevumi.

Budžeta diskusiju kontekstā būšot arī jāsaprot, kāda būs pašvaldības funkcija galvaspilsētas sabiedriskā transporta nodrošināšanā. Taujāts, vai ar to Ameriks vēlējies pateikt, ka Rīgas sabiedriskais transports kļūs dārgāks, politiķis atbildēja, ka to noteikti analizēs - RS analizēs, cik naudas uzņēmumam nepieciešams, lai saglabātu visas atlaides, kas noteikti netikšot likvidētas, un cik lielus līdzekļus varētu saņemt no valdības par nerīdzinieku pārvadāšanu, par kuriem pašlaik no valdības esot plānoti tikai 5 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!