Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) nolēmis veidot komisiju, kura vērtēs atbildīgo dienestu un iesaistīto pušu rīcības atbilstību normatīviem paaugstinātas bīstamības ugunsgrēkā, kas izcēlās bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma AS "BAO" teritorijā Olainē.

Kā informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), šādu lēmumu ministrs pieņēmis saistībā ar saņemto informāciju no Olaines novada iedzīvotājiem, kā arī iedzīvotāju pausto neizpratni sociālajos tīklos par informācijas nepietiekamību šī gada 29.jūnija naktī "BAO" kompleksā notikušā paaugstinātās bīstamības ugunsgrēka laikā.

Pēc Gerharda paustā, nav pieļaujams, ka ārkārtas gadījumā, kad pašvaldības teritorijā notiek paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, iedzīvotāji nav informēti par situāciju, proti, vai ir pamats satraukumam un kā būtu jārīkojas.

Gerhards norādīja, ka, izveidojot komisiju, VARAM noskaidros faktiskos apstākļus un vērtēs, vai iesaistīto pušu rīcība atbilst likumam, it sevišķi, vai tika darīts viss iespējamais, lai ikviens pašvaldības iedzīvotājs saņemtu nekavējošu un nepārprotamu informāciju par notiekošo pašvaldībā ārkārtas situācijā.

Lai izvērtētu situāciju, kā arī iesaistīto pušu rīcību Olaines ugunsgrēka gadījumā, komisijas sastāvā tiks iekļauti VARAM pārstāvji. Par komisijas vadītāju noteikts ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts, bet piedalīties komisijā aicināti arī Olaines novada domes, Valsts vides dienesta (VVD), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Iekšlietu ministrijas un vides nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP) šodien domes sēdē sacīja, ka, līdzās informācijas aprites jautājumiem komisijā plānots izskatīt arī preventīvos aspektus saistībā ar augstas bīstamības pakāpes uzņēmumu uzraudzību.

Pēc VVD, vecākās inspektores Guntas Šmitiņas teiktā, dienests veic pārbaudes tikai saistībā ar vides aizsardzības aspektiem, piemēram "BAO" gadījumā tiek pārbaudītas tikai betonētās notekūdens tvertnes, nevis citas sistēmas, kas varētu novērst ugunsgrēkus vai arī paātrināt to konstatēšanu.

"BAO" valdes loceklis Māris Kalniņš apstiprināja, ka šis gan nebija pirmais ugunsgrēks uzņēmuma teritorijā šī gada laikā - pirmais notika maijā, bet otrs jūnija sākumā, līdz ar to, viņam ir aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu. Par abiem gadījumiem uzņēmumam piemērots naudas sods, ko "BAO" vēl nav samaksājis. Taujāts par sodu apmēru, Kalniņš atbildēja, ka tos neatceras.

Līdz šim video novērošanas sistēmas nav izvietotas pa visu uzņēmuma teritoriju, taču Kalniņš apgalvoja, ka tas visdrīzāk tiks mainīts. Tāpat atjaunotajās noliktavās plānots betonēt papildu starpsienas, lai, atkārtotas nepieciešamības gadījumā, ierobežotu ugunsgrēka izplatību un paātrinātu tā lokalizāciju.

Jau ziņots, ka bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma AS "BAO" atkritumu savākšanas teritorijā likvidēti visi ugunsgrēka laikā radītie vides riski, apliecināja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Vilgerts.

Viņš sacīja, ka teritorijā likvidēti visi iespējami draudi cilvēkiem un videi, kā arī savākti un pārstrādei nodoti visi atkritumi, kas ugunsgrēka dzēšanas laikā salieti ar ūdeni. Pēc Vilgerta teiktā, patlaban uzņēmuma teritorijā norit nodegušo noliktavu konstrukciju un lūžņu savākšana. "No riska viedokļa 90% problēma ir atrisināta. Uzņēmums turpina darbu, tomēr nedaudz saspringtākā režīmā, jo daļa teritorijas vēl tiek attīrītas," sacīja "BAO" valdes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, jūnija beigās naktī no ceturtdienas uz piektdienu bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma AS "BAO" teritorijā Olainē izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks.

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, izsaukums tika saņemts īsi pēc pusnakts. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka degšana notiek lielā platībā un pastāv uguns izplatības draudi. Plkst.5.18 ugunsgrēku izdevās lokalizēt un tajā kopumā 1500 kvadrātmetru platībā dega nojume, angārs, divstāvu celtniecības vagoni, divi traktori, viena kravas automašīna un mazuts ar eļļu.

Vilgerts iepriekš sacīja, ka uzņēmuma darbības laikā līdz šim šāda situācija nav notikusi, un, pēc viņa teiktā, nav racionāla iemesla, kādēļ izcēlies ugunsgrēks, kas "BAO" radījis zaudējumus vairāku tūkstošu eiro apmērā. Taujāts, vai uzņēmumam ir aizdomas, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana, "BAO" valdes priekšsēdētājs šādu iespēju neizslēdza, piebilstot, ka uzņēmums situāciju varēs plašāk komentēt, kad tiks izanalizēti teritorijā izvietotie video kameru ieraksti un atbildīgie dienesti būs veikuši visas nepieciešamās darbības. "Baidos pāragri izdarīt kādus secinājumus," viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!