Foto: DELFI

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) patlaban izvērtē pašvaldību lēmumus par vēl piecu izglītības iestāžu slēgšanu, kā arī vēl astoņu izglītības iestāžu reorganizāciju, informē ministrijā.

Līdzās jau akceptētajai piecu skolu slēgšanai ar jauno mācību gadu varētu būt slēgtas vēl četras, bet ar 2016.gada augusta beigām - vēl viena izglītības iestāde.

Alūksnes novada pašvaldība rosinājusi slēgt Strautiņu pirmsskolas izglītības iestādi "Zemenīte", to pievienojot Strautiņu pamatskolai. Bērnudārzu apmeklē 46 bērni. Saldus novada pašvaldība piedāvājusi slēgt Saldus sākumskolu, to pievienojot Saldus 2.vidusskolai. Sākumskolā mācās 159 skolēni. Daugavpils dome rosinājusi slēgt Daugavpils pilsētas 6.pirmsskolas izglītības iestādi, to pievienojot J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolai. Šis lēmums skartu 33 pirmsskolas audzēkņus. Tāpat tiek izvērtēta ideja slēgt vienu no Krāslavas novada skolām. Novada dome informējusi IZM par lēmumu slēgt Aulejas pamatskolu, kurā mācās 23 bērni.

Savukārt nākamā mācību gada noslēgumā varētu tikt slēgta Mārkalnes pamatskola. Tajā reģistrēti 58 izglītojamie.

Pirms jaunā mācību gada sākuma varētu tikt reorganizēta Rēzeknes Valsts ģimnāzija un Rēzeknes 1.vidusskola, tās apvienojot Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzijā un Rēzeknes sākumskolā. Augusta sākumā varētu tikt reorganizētas vēl divas Rēzeknes pilsētas skolas - plānots apvienot Rēzeknes 4.vidusskolu un Rēzeknes Vakara vidusskolu. Apvienošanās rezultātā tiktu izveidota Rēzeknes 4.maiņu vidusskola.

Rūjienas novadā plānots reorganizēt Vilpulkas sākumskolu un Jeru pamatskolu, tās pievienojot Rūjienas vidusskolai un Rūjienas pilsētas speciālajai pirmsskolas izglītības iestādei "Vārpiņa". Reorganizācijas rezultātā tiktu izveidota Rūjienas vidusskola un Rūjienas pilsētas speciālā pirmsskolas iestāde "Vārpiņa".

IZM patlaban vērtē arī Kuldīgas novada pašvaldības lēmumu reorganizēt Kuldīgas centra vidusskolas Snēpeles filiāli, to nododot Vilgāles pamatskolai, kā rezultātā rastos Vilgāles pamatskolas Snēpeles filiāle.

Durbes novadā plānots veikts divas reorganizācijas, likvidējot skolu filiāles. Tā reorganizācijas rezultātā Ata Kronvalda Durbes vidusskola zaudētu Vecpils filiāli, bet A.Spāģa Dunalkas pamatskola - Rāvas filiāli.

Kandavas novada pašvaldība ierosinājusi apvienot Matkules sākumskolu un Vānes pamatskolu, izveidojot Vānes pamatskolu.

Savukārt no 2017.gada 1.augusta varētu tikt reorganizēta Gulbenes vidusskola, to pārveidojot par sākumskolu.

IZM atgādina, ka lēmumu par izglītības iestāžu reorganizāciju, slēgšanu vai dibināšanu pieņem pašvaldība kā izglītības iestāžu dibinātāja. Izskatot jautājumus par saskaņojumu pašvaldības lēmumam par vispārējās vidējās izglītības iestādes reorganizēšanu vai likvidāciju, tiek ņemti vērā vairāki kritēriji, tostarp izglītības iestādes darba kvalitāte, izglītības pieejamība, transporta nodrošinājums, izglītības iestādes tīkla attīstības koncepcija novadā un arī iesaistīto pušu (skolēnu, pedagogu, vecāku) informētība un viedoklis.

Kā ziņots, IZM jau saskaņojusi piecu skolu slēgšanu, kā arī četru izglītības iestāžu reorganizāciju, sākot ar nākamo mācību gadu.

2015./2016.mācību gadā vairs nedarbosies Rīgas 68.vidusskola, Bērzgala pamatskola, Bērzu sākumskola, Gārsenes pamatskola, kā arī Sarkaņu pamatskola. Šajās izglītības iestādēs kopumā mācās 569 skolēni.

Tāpat IZM ar pašvaldībām jau vienojusies par četru skolu reorganizāciju. Ar jauno mācību gadu Pērses pamatskola kļūs par Pērses sākumskolu, Indras vidusskola - par Indras pamatskolu, Rīgas 24.pamatskola apvienosies ar Rīgas 32.vidusskolu un kļūs par Rīgas Austrumu vidusskolu, bet Cēsu 2.vidusskola, apvienojoties ar Cēsu pilsētas pamatskolu, turpmāk pastāvēs kā Cēsu pilsētas vidusskola.

Tikmēr Jelgavā tiks dibināta jauna pirmsskolas izglītības iestāde "Zīļuks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!