Foto: F64

Pagājušā gada februārī no amata atstādinātais Finanšu ministrijas (FM) ierēdnis Vladimirs Vaškevičs pagaidām nekur citur nestrādā. Viņš pārtiek no iekrājumiem, daudz lasa grāmatas un uzlabo savas angļu valodas zināšanas.

Kā ekspresintervijā pastāstīja Vaškevičs, iekrājumus viņš izveidojis laikā, kad strādājis Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un FM. "Tas viss ir norādīts manā deklarācijā," sacīja Vaškevičs.

Saskaņā ar VID publiskojamo datu bāzē pieejamo Vaškeviča valsts amatpersonas deklarāciju 2011.gadā viņa vienīgie ienākumi bijuši 1430 latu alga no FM. Iespējams, tieši tādēļ Vaškevičam nācies iztērēt vairāk nekā četras piektdaļas no saviem gadu iepriekš deklarētajiem 10 113 latu iekrājumiem.

Jautāts, ar ko nodarbojas brīvajā laikā, Vaškevičs pastāstīja, ka uzlabo savas angļu valodas prasmes, kā arī daudz lasa grāmatas. Piemēram, pēdējā viņa izlasītā grāmata bijusi Lidela Harta "The Strategy of Indirect Approach" par netiešo darbību stratēģiju, tāpat Vaškevičs izlasījis Mārgaretas Tečeres "Statecraft" par mākslu vadīt valsti, kā arī pārlasījis Ievas Kalves "Apseglot pārmaiņu vējus" par stratēģisko un pārmaiņu vadību.

"Ļoti daudz laika aizņem arī darbs ar materiāliem, kas saistīti ar manu [kukuļdošanas] krimināllietu. Pēdējā laikā manā rīcībā ir nonākuši vairāki jauni fakti par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadības saistību ar organizēto noziedzību," sacīja Vaškevičs, tomēr šos faktus viņš pagaidām neatklāja.

"Manos plānos ir pierādīt, ka apsūdzības [pret mani] ir safabricētas, ka tas ir KNAB vajāšanas rezultāts," izteicās atstādinātais ierēdnis, piebilstot, ka absurda un safabricēta ir arī pret viņu jau pirms vairākiem gadiem celtā apsūdzība par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā. "Prokuratūra, noslogojot tiesu ar tādām apsūdzībām, pati sev klonē darbu," uzskata Vaškevičs.

Jautāts, kā var komentēt pirms pāris mēnešiem portālā "Pietiek.com" publicēto informāciju, ka uz gumijām, kas bijušas apliktas kukuļos nodotajai naudai, DNS ekspertīzēs konstatēts viņa bioloģiskais materiāls, Vaškevičs izteicās, ka "viss tas ir pilnīgs murgs, safabricēts absurds". Turklāt, iepazīstoties ar kukuļdošanas lietas materiāliem, viņš šai "murgainībai" esot guvis kārtējo apstiprinājumu.

"Man gribas izstāstīt visu, kas faktiski notika," sacīja Vaškevičs, tomēr pagaidām viņš nevēloties to publiski darīt, jo cienot tiesu. Pēc ierēdņa domām, nebūtu korekti, ja viņš pirmajiem visu izstāstītu žurnālistiem, bet tikai pēc tam - tiesai. Tomēr Vaškevičs vēlas, lai tiesas sēdes viņa kukuļdošanas krimināllietā būtu atklātas. "Tās ir manas cilvēktiesības."

Lūgts komentēt pēdējā laika aktualitāti par ierobežotas pieejamības informācijas noplūšanu no KNAB, Vaškevičs izteicās, ka tā jau ir ierasta taktika - tiklīdz izmeklētāji kaut ko nevar pierādīt, tie nopludina informāciju. Līdzīgi esot bijis pirms vairākiem gadiem iztiesātajā naftas kontrabandas krimināllietā, kurā arī pēc informācijas noplūdes medijos ticis piesaukts viņa vārds, taču neko pierādīt neesot izdevies.

KNAB darbinieki, kuri nopludina informāciju un atbalsta šādu nopludināšanu, ir noziedznieki, uzskata Vaškevičs.

Kā ziņots, Vaškevičs ir apsūdzēts divās krimināllietās - par 52 880 eiro (37 164 latu) un 5600 latu kukuļu došanu kādai VID amatpersonai, kā arī par atkārtotu nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā. Abas lietas patlaban atrodas tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!