Foto: DELFI

Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumenti būs publiski pieejami pētniecībai Latvijas Nacionālajā arhīvā (LNA), un daļu no tiem arhīvs publicēs savā interneta vietnē. To paredz grozījumi likumā, ko Saeima ceturtdien atbalstīja galīgajā lasījumā.

"Par" likumprojektu balsoja 71 deputāts. Viens deputāts balsoja "pret". "Pret" balsoja Arvīds Ulme (ZZS). Savukārt 16 deputāti balsojumā nepiedalījās, 15 "Saskaņas" deputāti un viens Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis.

Balsojumu var redzēt šeit.

Starp šogad publicējamajiem dokumentiem būs VDK darbinieku telefongrāmatas, ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, aģentūras statistiskā un alfabētiskā kartotēka, informē Saeimas Preses dienestā.

Pēcāk publicēs arī citus ar VDK darbību saistītus dokumentus. Tostarp LPSR VDK operatīvās lietas un operatīvo lietu materiālus, Latvijas komunistiskās partijas nomenklatūrā ietilpstošo LPSR VDK un tās priekšteču darbinieku personiskās lietas.

Grozījumi likumā "Par bijušās VDK dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" noteic, ka VDK darbinieku, informatoru un ar VDK darbību saistīto amatpersonu personas dati, tai skaitā tie, kas norāda uz etnisko izcelsmi, piederību politiskajai organizācijai, arodbiedrībai un reliģisko pārliecību, būs publicējami pilnībā.

Nosakot VDK dokumentu glabāšanu un izmantošanu, atbalstu guvušie grozījumi paredz, ka LNA bez ierobežojuma būs pieejami tie VDK dokumenti, kas nesatur informāciju par cietušajiem un trešajām personām, proti, personām, kuras nav VDK darbinieki, informatori un ar VDK darbību saistītās amatpersonas.

Publicējot dokumentus, kuros minēti VDK darbinieki, informatori un ar VDK darbību saistītās amatpersonas, LNA zinātniskajos komentāros un skaidrojumos būs jāsniedz arhīva rīcībā esošā papildu informācija par personas notiesāšanu vai attaisnojošu spriedumu, vai apsūdzību lietās par noziegumiem pret cilvēci, genocīdu, kara noziegumiem, noziegumiem pret valsti.

Savukārt tie VDK un netieši ar VDK saistītie dokumenti, kuri satur informāciju par cietušajiem vai trešajām personām, būs ierobežotas pieejamības dokumenti, kurus varēs izmantot zinātniskās, vēstures vai juridiskās pētniecības nolūkos, akadēmiskās, mākslinieciskās vai literārās izpausmes, kā arī žurnālistikas vajadzībām, paredz likuma grozījumi.

Tāpat grozījumos noteikts, ka persona, kura pieprasa informāciju no LNA, ir atbildīga par šīs informācijas, tostarp personas datu, izmantošanu.


Ziņots, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir pret VDK kartotēkas publicēšana internetā, žurnālistiem iepriekš apliecināja biroja priekšnieks Jānis Maizītis. šie grozījumi var kalpot Latvijai nedraudzīgu valstu interesēs.

Arī LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris medijiem izplatītā paziņojumā norādījis, ka Saeimas atbalstu guvušie grozījumi šādā redakcijā nav pieņemami, jo ignorē PSRS okupācijas realitāti un zinātnieku rekomendācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!