Foto: F64
Joprojām nav novērsti šķēršļi, lai Valsts drošības komisijas (VDK) dokumentu izpētes komisija varētu pilnvērtīgi strādāt - zinātniekiem un vēsturniekiem arvien ir liegta pieeja ne tikai arhīva dokumentiem Maskavā, bet arī Latvijā, ceturtdien vēstī TV3 ziņu raidījums.

VDK zinātniskās izpētes komisija apņēmusies līdz brīvvalsts simtgadei sagatavot augsni diskusijai par čekas maisu atvēršanu. Pirms tam komisijai nepieciešams izpētīt čekas arhīvus, taču komisijas pārstāvji norāda, ka joprojām no politiķu puses jūtama vēlme slāpēt komisijas darbu.

Vēsturnieks Kārlis Kangeris atklāj, ka joprojām neesot saņemta atļauja pētīt dokumentus, kuri glabājas stingri apsargātajās Satversmes aizsardzības biroja (SAB) telpās. Savukārt politiķi uz pārmetumiem atbild, ka rudenī Saeimā atsāksies diskusijas par nepieciešamību labot likumus, lai komisija varētu pilnvērtīgi strādāt.

Vairākas dienas Rīgā notiek starptautiska zinātniska konference par Augusta puča izgāšanos un VDK likvidēšanu Latvijā. Liela uzmanība pievērsta organizācijām, kas piesegušas VDK. Latvijā tāda bijusi tūrisma firma "Intūrists".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!