Foto: LETA
Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris vērsies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lūdzot atbalstu, lai "atrisinātu birokrātisko šķēršļu likšanu komisijas darbam".

Komisijai ir nopietnas bažas par tās turpmākās darbības sekmīgu iespējamību, norādīts komisijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Pērn martā panākta vienošanās, un toreizējā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) devusi publisku solījumu, ka komisiju administrēs Latvijas Universitāte (LU), uzsver komisija. Vēlāk arī valdība lēma, ka komisija būs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā, lai to iespējami ātri nodotu LU. Tāpat likumā par 2016.gada valsts budžetu paredzēta atsevišķa apakšprogramma VDK zinātniskās izpētes komisijai LU.

Tomēr šogad komisija saņēmusi no IZM viedokli, ka tās administrēšanas nodošana LU nenotiks, pamatojoties uz 2015.gada 7.aprīļa izpildvaras pārstāvju mutvārdos izteiktu viedokli, apspriežot vēlāk Saeimas nepieņemta likumprojekta anotāciju.

Komisijas pārstāvji uzsver, ka pretēji komisijas un LU vairākas reizes izteiktiem lūgumiem ministrija ignorē aicinājumu noteikt, ka komisiju administrē LU, bet stipendijas - LU Fonds, kas liedzis 2016.gadā piesaistīt stipendiātus dokumentu vākšanai un pētījumu veikšanai arhīvos.

Tas aizkavējis kvalitatīvu komisijas darbu un veiksmīgās 2015.gada pieredzes turpināšanu, teikts VDK zinātniskās izpētes komisijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. "Divus gadus ieilgusī situācija kļūst traģikomiska," uzsver komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!