Foto: Saeimas administrācija
Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija ceturtdien lēmusi turpināt zinātnisko pētījumu publicēšanas procesu, pastāstīja komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

VDK zinātniskās izpētes komisija iepriekš paudusi satraukumu par Latvijas Universitātē saņemtu Datu valsts inspekcijas (DVI) dokumentu par "ierosinātu administratīvā pārkāpuma lietvedību", kas esot saistīta ar komisijas veikto pētniecisko darbu saistībā ar LPSR VDK jeb čekas dokumentiem un šo pētījumu publicēšanu.

Savukārt DVI informēja, ka tā nav sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par VDK zinātniskās izpētes komisijas darbu vai pētījumiem. Inspekcijā uzsvēra, ka pārbaudes ietvaros DVI ir vien pieprasījusi Latvijas Universitātei sniegt informāciju par kādas personas datu apstrādes tiesisko pamatu un mērķi. Pēc attiecīgās informācijas saņemšanas DVI izvērtēs attiecīgo personas datu publicēšanas tiesiskumu un iespējamību, un informēs sabiedrību par pārbaudē konstatēto.

Kangeris skaidroja, ka jau nākamajā nedēļā, 27. decembrī, tiks prezentēts komisijas pētnieku veikto pētījumu kārtējais - ceturtais - zinātnisko rakstu krājums.

Kā ziņots, koalīcijas partneri konceptuāli atbalsta nacionālā apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu Satversmes aizsardzības birojā esošo VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam.

Pēc VL-TB/LNNK pārstāvju domām, tas atvieglotu dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem, nosakot, ka publicēšana jāveic līdz 2018. gada 31. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!