Foto: Reuters/Scanpix

Kā galveno priekšrocību dzīvošanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra (RVC) teritorijā apkaimes iedzīvotāji min pilsētas centra tuvumu un ērtu sabiedriskā transporta satiksmi, liecina Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pasūtītās un SIA "Aptauju centrs" veiktās aptaujas rezultāti.

RVC teritorijā bez Vecpilsētas apkaimes vairāk nekā puse jeb 61% respondentu kā galveno priekšrocību minējuši pilsētas centra tuvumu, jo viss esot viegli sasniedzams. Tāpat 22% aptaujāto pozitīvi novērtējuši labu sabiedriskā transporta satiksmi, bet 16% - to, ka viss vajadzīgais sasniedzams kājām.

22% iedzīvotāju ir apsvēruši domu pārcelties uz dzīvi ārpus šīs teritorijas - 13% ir apsvēruši iespēju pārcelties uz citu apkaimi Rīgā, bet 9% - uz citu vietu ārpus Rīgas.

Kā galveno pārvietošanās veidu, lai nokļūtu līdz ikdienā nepieciešamajam galapunktam šajā teritorijā, aptaujātie iedzīvotāji visbiežāk izvēlas pārvietošanos kājām. Tā, piemēram, lai nokļūtu līdz veikalam vai tirgum ar mērķi iepirkties, 90% iedzīvotāju dodas uz galamērķi kājām, 61% izmanto sabiedrisko transportu, bet 26% - automašīnu.

Arī RVC daļā, kas atrodas Daugavas kreisajā krastā, kā galveno priekšrocību dzīvei RVC iedzīvotāji min pilsētas centra tuvumu, to norādījuši 58% respondentu. 44% iedzīvotāju pozitīvi novērtē sabiedriskā transporta satiksmi, bet 27% - zaļo zonu.

Trešdaļa iedzīvotāju - 33% - ir apsvēruši domu pārcelties uz dzīvi ārpus šīs teritorijas, 17% ir apsvēruši iespēju pārcelties uz citu apkaimi Rīgā, bet 16% - uz citu vietu ārpus Rīgas. Iedzīvotāji aktīvi atbalsta dažādu pasākumu norisi, piemēram, tirdziņus - 95%, ikgadējos tematiskos/svētku pasākumus - 96%, festivālus, performances - 94%, bet sporta pasākumus atbalsta 91% respondentu.

RVC daļā, kas atrodas Daugavas labajā krastā, kā galveno priekšrocību 54% iedzīvotāju norādījuši centra tuvumu. Tikmēr 18% no RVC labā krasta iedzīvotājiem ir apsvēruši iespēju pārcelties uz dzīvi ārpus šīs teritorijas, 11% ir apsvēruši iespēju pārcelties uz citu apkaimi Rīgā, bet 7% - uz citu vietu ārpus Rīgas.

Kopumā lielākā daļa iedzīvotāju ir apmierināti ar teritorijas tīrību mājas apkārtnē ikdienā - tā norādījuši 89% respondentu. Lielākā daļa iedzīvotāju - 69% - publiskajā ārtelpā vēlas pastaigāties, 51% vēlas nodarboties ar mazaktīvu atpūtu dabā, bet 45% atzīmējuši, ka viņiem svarīga iespēja apmeklēt kultūras pasākumus brīvā dabā. Atbildot uz jautājumu par to, kādas iespējas ir pieejamas dzīvojamās mājas tuvākajā apkārtnē, 85% min iespēju pastaigāties, 52% min iespēju nodarboties ar sportu, bet mazaktīva atpūta pieejama 50% iedzīvotāju.

Iegūtos aptaujas rezultātus paredzēts izmantot RVC un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumā noteikto politiku un vispārējo attīstības mērķu īstenošanas izvērtēšanai, lai noteiktu spēkā esošā RVC aizsardzības zonas teritorijas plānojuma darbības ietekmi uz pilsētas attīstību, un, pamatojoties uz iegūto informāciju, izvērtētu uzlabojumu nepieciešamību tajā vai principiāli jauna plānojuma izstrādes nepieciešamību.

Aptauju veica SIA "Aptauju centrs" no šā gada 19.jūlija līdz 12.septembrim pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pasūtījuma. Kopumā tika aptaujāti vairāk nekā 1100 RVC un tā aizsardzības zonas iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem pēc tiešās intervijas metodes respondentu dzīvesvietās, izvēloties tos nejauši stratificētā izlasē pēc administratīvi teritoriālā iedalījuma.

Ar pilnu aptaujas nodevumu un pielikumiem iespējams iepazīties interneta vietnes "www.sus.lv" sadaļā "Pētījumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!