Foto: stock.xchng

Lai veicinātu Latvijā vienīgās vietējās šķirnes suņa - Latvijas medību dzinējsuņa - ciltsdarbu, Zemkopības ministrija kopā ar nevalstiskajām organizācijām sākusi darbu pie attiecīgas ciltsdarba programmas izstrādes, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Lopkopības un ciltsdarba nodaļas vadītāja Gita Jansone.

Viņa norādīja, ka darbs pie vietējo lauksaimniecības dzīvnieku šķirņu ciltsdarba Latvijā ar panākumiem notiek jau gadu desmitiem, tikmēr par mājdzīvnieku, konkrēti - suņu šķirnēm, "bija piemirsts".

"Tomēr Latvijas dzinējsuns kā vienīgā vietējā šķirne pelnījusi, lai mēs darītu visu šīs šķirnes saglabāšanā un izkopšanā. Ar iniciatīvu ministrijā vērsās kinologi un mednieku biedrības. Patlaban nav ne jausmas, cik tīršķirnes dzinējsuņu ir Latvijā, tādēļ sāksim datu vākšanu, lai vispirms saprastu, kas notiek ar šo šķirni un sāktu reģistru veidošanu Lauksaimniecības datu centrā," sacīja Jansone.

Viņa arī norādīja, ka nevalstiskās organizācijas trīs mēnešu laikā solījušas apzināt datus par minēto šķirnes suņu skaitu, savukārt ministrija pēc tam sāks darbu pie grozījumi izstrādes Ciltsdarba likumā, kas paredzēs arī Latvijas dzinējsuni ierindot ciltsdarba atbalstam paredzēto dzīvnieku skaitā.

Saskaņā ar Mednieku biedrības sniegto informāciju pirmās ziņas par ciltsdarbu ar šķirnes medību suņiem Latvijas teritorijā parādījās 17.gadsimtā Kurzemes hercogistē hercoga Jēkaba Ketlera valdīšanas laikā, kad hercogs Jēkabs, būdams godkārīgs un progresīvs, izveidoja savu šķirni - Kurzemes dzinējsuni. Kinologi uzskata, ka ciltsdarbā par pamatu izmantoja Lucernas dzinējsuni, krustojot ar angļu dzinējsuņiem un pievienojot arī Sv.Hūberta dzinējsuņa asinis.

Līdz pat Pirmajam pasaules karam hercoga Ketlera radītās šķirnes suņi bija izplatītākie un populārākie dzinējsuņi Latvijas teritorijā. Kara gados selekcija nenotika, tādēļ šķirne spontāni sakrustojās ar citām šķirnēm vai sētas suņiem. Karam beidzoties, tika apsekoti visi Kurzemes tipa dzinējsuņi, atlasot 40 dzīvniekus. No tiem izveidoja medību šķirnes suņu audzētavu, kurā, veicot rūpīgu atlasi un selekciju, izdevās izveidot šķirnes kodolu ar vienādu eksterjeru. Latvijas dzinējsuni kā jaunu šķirni apstiprināja 1971.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!