Foto: DELFI

Lai izstrādātu veiksmīgu Latvijas sabiedrisko mediju pārvaldes modeli, Kultūras ministrija (KM) analizēs Vācijas pieredzi, pavēstīja KM Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis.

Komentējot šonedēļ Saeimā notikušo diskusiju par Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju pārvaldības pieredzes iespējamo pārņemšanu Latvijā, Putnis pauda gandarījumu par saņemtajiem starptautisko organizāciju un Vācijas mediju jomas speciālistu priekšlikumiem un viņu izteiktajām pozitīvajām atsauksmēm jau līdz šim paveiktajam darbam.

"Eksperti no Vācijas ieteica samazināt redakcionālo padomju un ombuda kompetences. Tas saskan ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) priekšlikumu vienkāršot priekšlikuma sistēmu, izvērtējot iespēju atteikties no sabiedriski konsultatīvajām padomēm. EDSO arī iesaka nemazināt Saeimas pārstāvju balsu svaru iepretim citu izvirzošo institūciju noteiktajiem locekļiem, norādot, ka politiskā pārstāvniecība sabiedrisko raidorganizāciju pārvaldībā kopumā ir atzīstama par atbilstošu starptautiskiem standartiem, ja tiek nodrošināta politiskā paritāte ar opozīcijas pārstāvību," pauda Putnis.

KM pārstāvis arī klāstīja, ka vācu kolēģi bijuši patīkami izbrīnīti par paredzēto žurnālistu autonomijas modeli, norādot, ka, piemēram, vadošos redaktorus Vācijas praksē amatos ieceļ mediju padome. Tāpat redaktori tiekot iecelti tikai uz noteiktu laiku.

Ministrijā paredzēts saņemt atzinumus no Vācijas un Zviedrijas mediju jomas speciālistiem, kuru ieteikumi tiks izvērtēti un iestrādāti KM sagatavotajos priekšlikumos sabiedriskā medija normatīvo aktu grozīšanā.

Jau ziņots, ka Saeimā šonedēļ norisinājās seminārs par sabiedrisko mediju pārvaldības reformu "Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju pārvaldības pieredze Latvijas reformas priekšlikumu gaismā. Latvijas reformas atsevišķi aspekti". Tajā piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Boriss Cilevičs ("Saskaņa"), Konrāda Adenauera fonda vadītāja Rīgā Elizabete Bauere, kā arī Vācijas sabiedrisko mediju pārvaldību dalīsies tieslietu profesors un žurnālists Pēters Šivijs, Hannoveres Mūzikas, teātra un mediju augstskolas komunikācijas un mediju zinātņu profesore Beāte Šneidere un pretkorupcijas eksperte Inese Voika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!