Nacionālās drošības padome (NDP), izvērtējot apjomīgo datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), otrdien nolēma veidot darba grupu premjera Valda Dombrovska (JL) vadībā, kas izstrādātu valsts informācijas sistēmu drošības pārvaldības mehānismu, kā arī veiktu dažādu valsts IT sistēmu optimizāciju, informē prezidenta Preses dienests.

NDP uzklausīja Dombrovska, finanšu ministra Eināra Repšes (JL), VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītājas Nellijas Jezdakovas, kā arī Valsts policijas priekšnieka Valda Voina un Drošības policijas priekšnieka Jāņa Reinika ziņojumus par informācijas noplūdi no VID.

NDP nonāca pie slēdziena, ka šāda datu noplūde no VID bija iespējama, jo šobrīd nepastāv vienots valstisks regulējums un kontroles mehānisms par valsts informācijas sistēmām. Šobrīd ir 175 valsts informācijas sistēmas un tikai 50% no tām ir sistēmas drošības pārraugi. Arī VID ietvaros drošības sistēmas pārraugs nav bijis.

Tāpat NDP locekļi izskatīja iespēju Saeimai jau drīzākajā laikā pārņemt "Nacionālās informācijas tehnoloģiju drošības sistēmas likuma" virzīšanu ātrākai pieņemšanai parlamentā, kā arī "aicināja Ministru kabinetu un Saeimu izskatīt iespējas veicināt IT speciālistu sagatavošanu nozarē", informē prezidenta Preses dienests.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas nogalē VID izskanēja informācija par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS. Atbildību par vairāk kā septiņu miljonu dokumentu nelegālu iegūšanu uzņēmās personu grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Tās pārstāvis ar segvārdu Neo jau publiskojis vairāku uzņēmumu – "Rīgas Siltums", " Rīgas Satiksme" un "Parex banka"– atalgojumu sarakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!