Foto: LETA

Aizsardzības ministrija par vienu no prioritātēm ir izvirzījusi Zemessardzes stiprināšanu un jau šogad plānots veidot paaugstinātas kaujas gatavības zemessargu rotas. To Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē deputātiem pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš norādīja, ka zemessargu stiprināšanai vajadzēs arī papildu līdzekļus.

Vējonis deputātiem lēmumu izveidot paaugstinātas kaujas gatavības rotas skaidroja, sakot: "Būsim reālisti, ne visi tie, kuri vēlas būt Zemessardzē, ir gatavi arī aktīvi tajā iesaistīties, kaut vai apmācībās," sacīja Vējonis.

Tāpēc ir nolemts veidot šādas rotas, kurās būs tie zemessargi, kuri jau tagad ir aktīvi. "Tie būtu visaktīvākie, kuri pie pirmās nepieciešamības ir gatavi iesaistīties gan mācībās, gan reālu draudu novēršanā," skaidroja Vējonis.

Šogad plānots izveidot trīs šādas rotas, pa vienai katrā zemessardzes novadā un katrā būtu 150 cilvēki. Savukārt nākotnē tās būtu 18 rotas, pa sešām katrā zemessardzes novadā. Šīs speciālās vienības būs arī attiecīgi ekipētas un apmācītas.

"Neskatoties uz to, ka nākamā gada budžetos ir plānots pieaugums zemessardzei un ne mazs, tai pašā laikā mēs redzam, ka joprojām zemessardze ir jāstiprina un aiznākamnedēļ mēs plānojam iet uz valdību ar pieprasījumu neparedzētiem līdzekļiem, to izdalīšanai," deputātiem sacīja Vējonis.

Ministrs sacīja, ka ir aprēķināts, cik naudas būtu vēl papildus nepieciešams šajā gadā. Jaunu zemessargu uzņemšanai, ekipējumam un apmācībām, kā ari veco kadru intensīvām apmācībām vajadzētu vēl 680 000 eiro.

Ņemot vērā sabiedrības lielo interesi, jau šogad tiek plānots kuplināt zemessargu rindas.
"Cilvēki ir gatavi iesaistīties valsts pašaizsardzības spēju stiprināšanā," sacīja Vējonis. Tiek lēsts, ka papildus apmēram 8000 zemessargiem, klāt varētu tikt uzņemti vēl 500 cilvēki. Taču, lai šādu skaitu uzņemtu, ir nepieciešami līdzekļi gan ekipējumam, gan apmācībām, jo "zemessargs būs efektīvs tikai tad, ja viņš būs ne tikai noekipēts, bet ari apmācīts".

Arī esošajiem zemessargiem plānots pastiprināt apmācību programmu. "Mēs plānojam intensīvāk iesaistīties zemessargu apmācībās. Tam arī nepieciešamas papildu finansējums, tie ir uzturēšanās izdevumi, kad viņi atrodas mācībās un patronas, kas nepieciešamas šaušanai," deputātiem skaidroja ministrs.

Lai stiprinātu Zemessardzi, plānoti gan grozījumi zemessardzes likumā, gan tiek izstrādāts zemessardzes kaujas spēju plāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!