Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aicinot Saeimu pilnveidot grozījumus Jūras kodeksā, nodevis likumu otrreizējai caurlūkošanai, informēja Valsts prezidenta kanceleja.

Likums "Grozījumi Jūras kodeksā" Saeimā tika pieņemts 2.jūnijā. Prezidents 11.jūnijā to nodevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, jo likumā esošie trūkumi liek apšaubīt tā kvalitāti un skaidrību, kā arī iespējas likumu piemērot.

Likumā ir ietverts jauns atpūtas kuģu veids – sporta buru jahtas, bet nav noteikta neviena pazīme, kas raksturotu sporta buru jahtas un ļautu tās nošķirt no citiem kuģošanas līdzekļiem. Tāpat likumā paredzēta īpaša sporta buru jahtu sertifikācijas kārtība, paredzot izņēmumu no līdzšinējās kuģu reģistrācijas kārtības.

Lai gan reģistrāciju pilnvarota veikt Latvijā atzīta burāšanas sporta federācija, likums tai liedz izpildīt administratīvo procesu regulējošo normatīvo aktu prasības, jo tajā nav ietvertas normas, kas regulētu sertifikācijas procesu. Tāpat likumā nav ietverta neviena norma, kas varētu tikt vērtēta kā tiesisks pamats buru jahtu atzīšanai par sporta buru jahtām, pamatojot tās piedalīšanos ūdens satiksmē uz atšķirīgiem noteikumiem nekā pārējām ūdens satiksmē iesaistītām personām.

Vēstulē Saeimai Valsts prezidents uzsvēris, ka atbalsta iniciatīvas, kas atceļ nepamatotus administratīvos slogus, tostarp varētu sekmēt buru sporta attīstību Latvijā. Tomēr pieņemtie grozījumi liedz iespējas likumu efektīvi piemērot atbilstoši tā mērķim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!