Foto: AP/Scanpix

Valsts prezidents Raimonds Vējonis piektdien Rīgas pilī pasniedza Viestura ordeni bijušajam Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Sauszemes spēku Eiropā komandierim, ģenerālleitnantam Frederikam Bendžaminam Hodžesam, portālu "Delfi" informēja Prezidenta preses dienestā

Kā informē Preses dienestā, Ordeņu kapituls lēmumu piešķirt Viestura ordeni, šī apbalvojuma I šķiru, un iecelt par Viestura ordeņa lielkrusta komandieri Frederiku Bendžaminu Hodžesu pieņēma 2018. gada 27. martā.

Ordenis tika pasniegts par nozīmīgo personīgo ieguldījumu ASV atbalsta veicināšanā Latvijai militārajā jomā, Latvijas aizsardzības struktūras attīstībā un sadarbības projektu veicināšanā

Pasniedzot valsts augstāko apbalvojumu, Vējonis pateicās ģenerālim par ieguldījumu Baltijas reģiona drošības stiprināšanā un pieņemtajiem lēmumiem. Tie veicinājuši sabiedroto spēku klātbūtnes palielināšanu Baltijas valstīs kopš 2012. gada, kad Hodžess tika iecelts par NATO Sabiedroto sauszemes spēku pavēlniecības komandieri.

Hodžess personīgi atbalstīja iniciatīvu 2015. gadā palielināt ASV spēku klātbūtni Latvijā, uz Latviju nosūtot ASV helikopterus UH-60 "Black Hawk" un to apkalpojošo personālu, lai atbalstītu ASV iniciatīvu "Strong Europe" un operāciju "Atlantic Resolve", kuras vadību pārņēma 2014. gada novembrī.

ASV rīcībpolitika ir bijusi skaidra un izlēmīga, operācijas laikā uz Baltijas valstīm nosūtot karavīrus un smago bruņutehniku pastāvīgai klātbūtnei rotācijas kārtībā Ādažu militārajā bāzē, kā arī uz Lielvārdes Gaisa spēku Aviācijas bāzi nosūtot ASV karavīrus un helikopterus.

Tāpat arī 2017. gada sākumā Hodžess personīgi veicināja bruņotās brigādes kaujas vienības un kaujas aviācijas brigādes nosūtīšanu uz Eiropu, tai skaitā uz Baltijas valstīm.

Hodžesa vadībā ASV Sauszemes spēki Eiropā ir snieguši ievērojamu ieguldījum NBS attīstībā Latvijā, nodrošinot militāro atbalstu ASV Sauszemes spēku un Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) sadarbības iniciatīvām stratēģiskā līmenī. Kā nozīmīgs sasniegums atzīmējams NBS vienību dalības nodrošināšana gadskārtējās ASV Sauszemes spēku Eiropā vadītās starptautiskajās militārajās mācībās "Allied Spirit VI", kas notika 2017. gadā no 8. līdz 31. martam Vācijā, Hohenfelsā.

Mācībās piedalījās ap 500 Latvijas karavīru un 130 militārās tehnikas vienības un tā bija līdz šim lielākā NBS iesaiste mācībās ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!