Foto: F64

Sestdien, 6. maijā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis Latgales simtgades kongresa Tautas forumā Daugavpilī mudināja Latvijā dzīvojošiem nepilsoņiem iegūt Latvijas pilsonību, kā arī aicināja vecākus reģistrēt savus dzimušos bērnus Latvijas pilsonībā.

Vējonis uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs justos Latvijai piederīgs neatkarīgi no savas tautības vai reliģiskās pārliecības.

Viņš aicināja Latvijas iedzīvotājus, kuri vēl nav Latvijas pilsoņi, iegūt Latvijas pilsonību, un norādīja, ka Latvijas pilsonību iegūt ir ļoti vienkārši. "Esmu pārliecināts, ka ir laiks beigt piešķirt nepilsoņu statusu Latvijā dzimušajiem bērniem," sacīja prezidents, kurš uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotāju dažādība ir spēks un bagātība.

"Starp pasaules mēroga slavenībām, ar kurām Latvija vienmēr ir lepojusies, ir visu Latvijā dzīvojošo tautu pārstāvji," atgādināja prezidents, kurš veltīja pateicības vārdus daudzajām mazākumtautību biedrībām un mākslinieciskajiem kolektīviem, kuri "ar savu entuziasmu ikreiz bagātina mūsu dziesmu un deju svētkus."

"Esot daudzveidīgi, varam būt atvērtāki pārējai pasaulei un izmantot visu jauno un progresīvo, ko tā piedāvā. Cienīsim viens otru mūsu dažādībā un visi kopā godāsim mūsu dzimteni Latviju," mudināja prezidents.

Savā runā Vējonis izcēla Latgales kongresa nozīmīgumu, kā arī uzsvēra Daugavpili kā pilsētu ar multikulturālajām tradīcijām. "Daugavpils simbolizē mūsu spēju būt vienotiem savā dažādībā un kopīgiem spēkiem veidot Latvijas nākotni, saglabājot un kopjot katram savas tradīcijas, valodu un kultūru," pauda prezidents.

Tāpat Vējonis atzīmēja faktu par to, ka 1270. gadā Jersikas latgaļu priesteris Latviešu Jurģis pārtulkoja Evaņģēliju senkrievu valodā. Viņš norādīja, ka šis Evaņģēlijs tālāk tiek saukts par Jersikas jeb Latvieša Evaņģēliju. "Manuprāt, arī te Latgale nospēlējusi ļoti būtisku lomu, dodot Latvijai vārdu "latvietis". Latgale nav tikai sarkanbaltsarkanā karoga dzimtene, bet arī vārda "latvietis" dzimtene," sacīja prezidents. Prezidents arī īpaši pieminēja leģendāro Latvijas Poļu apvienības priekšsēdētāju, vienu no Latvijas Tautas frontes līderēm Itu Kozakeviču.

Visbeidzot prezidents aicināja nākamgad tikties Tautu forumā, kas notiks Rīgas pilī. "Tautu forums rada iedvesmu jaunām idejām un sasniegumiem Latvijas izaugsmei," pauda Vējonis.

Jau ziņots, ka pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē un kļuva par pagrieziena punktu Latvijas neatkarības iegūšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!