Foto: Saeimas administrācija

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) šogad aicinās Saeimu akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 līdz 2018.gadam. Tas ir palielinājums par aptuveni 40%.

To viņš ceturtdien paziņoja Saeimas ārpolitikas debatēs.  

"Kā aizsardzības ministrs es šogad vērsīšos pie jums, Saeimas deputātiem, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas  ar aicinājumu pieņemt politiski izšķirīgu lēmumu un akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 līdz 2018.gadam," sacīja Vējonis. Tas nozīmē, ka kopējais karavīru skaits Latvijā sasniegtu 7000, kas būtu par 40% vairāk nekā pašlaik, liecina portāla "Delfi" aprēķini.

Pēc Vējoņa teiktā, šī lēmuma atlikšana, slēpjoties aiz birokrātiskas atrunas par valsts pārvaldes aparāta nepalielināšanu, nav tālredzīga. "Karavīri pašreizējā drošības situācijā nav "valsts aparāts". Viņi ir valsts pastāvēšanas garantija," uzsvēra ministrs.

Viņš norādīja, ka Latvijas valsts drošības pamatā ir arī cilvēku pārliecība, ka valsts spēj sevi aizsargāt. "Mums jāveido sava izpratne un pārliecība par to, ka Latvija, lai arī maza valsts, ir aizstāvama," teica Vējonis.

Vējonis debatēs arī atzina, ka drošības situācija Eiropā un pasaulē, politiskā dienaskārtība gada laikā ir ļoti mainījusies. "Notikumu intensitāte gada laikā tikai pieaug - Krima, Austrumukraina, ISIL, separātisms, terorisma draudi Eiropā," viņš klāstīja.

Ministrs pauda pārliecību, ka Latvija ir vienisprātis par Eiropas kopējām vērtībām - cilvēktiesībām, līdztiesību, demokrātiju, tiesiskumu, vārda brīvību. "Jo kopējās vērtības ir pamats tam, lai mēs Eiropas Savienībā būtu vienoti savā dažādībā - kaut arī mēs esam atšķirīgas nacionālas valstis ar savu nacionālo politiku, kas katra nosaka savu ārpolitiku un aizsardzības politiku, pārstāv un aizstāv savas valsts nacionālās intereses," viņš teica, aicinot skaidri definēt Latvijas nacionālās intereses un tās aizstāvēt. "Latvijas neatkarības saglabāšana un nostiprināšana ir galvenā prioritāte," sacīja Vējonis.

Pašlaik Latvijā ir aptuveni 5000 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!