Foto: F64

Krievijas plašsaziņas līdzekļos publicētā informācija par Latvijas iedzīvotāja Andreja Dudareva pieķeršanu spiegošanā ir gadījums, kas spilgti ilustrē mēģinājumu graut uzticēšanos starp sabiedrotajiem un Latvijas bruņotajiem spēkiem, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Viņš nevēlējās komentēt, pēc paša teiktā, "spiegu seriālus", taču norādīja, ka šodien visiem jāapzinās, ka Latvijas valsti diskreditējoša informācija ir mērķtiecīgi izmantots hibrīdkara ierocis. Mērķis ir padarīt mūs gan kā valsti, gan atsevišķus cilvēkus nespējīgus pieņemt lēmumus, rīkoties un sadarboties, uzskata Vējonis.

"Konkrētais gadījums spilgti ilustrē mēģinājumu graut uzticēšanos starp sabiedrotajiem un Latvijas bruņotajiem spēkiem," uzsvēra ministrs.

Latvijas Aizsardzības ministrija jau vakar, reaģējot uz Krievijas plašsaziņas līdzekļos ziņoto, norādīja, ka ministrija nekomentēs "telekanāla spiegu seriālus", taču nenoliedza, ka Dudarevs 2009.gadā ir beidzis dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Dudarevs dienestu beidzis 2009.gadā kā Daļas priekšnieks Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā. 2010.gadā viņš stājies vecākā inspektora amatā VA "Civilās aviācijas aģentūra".

Krievijas telekanāls NTV svētdien vēstīja, ka Krievija izraidījusi Latvijas civilās aviācijas vecāko inspektoru Dudarevu. Tiek apgalvots, ka viņš 22 gadus strādājis Rietumu specdienestos un piedāvājis slepenu informāciju Krievijai.

Saskaņā ar telekanāla ziņoto Dudarevs četrus gadus slepeni braukājis uz Krieviju un meklējis kontaktus ar specdienestiem un 2014.gada novembrī viņam tos izdevies nodibināt.

Dudarevs NTV pavēstījis, ka viņam bijusi pieejama slepena informācija par NATO aktivitātēm Baltijā, vairākiem NATO projektiem, militāro objektu celtniecību Latvijā, NATO un ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu elementu izkārtojumu, kā arī kompromitējoša informācija par Latvijas augsta ranga militārpersonām.

Dudarevs piedāvājis šo informāciju krievu slepenajiem dienestiem apmaiņā pret darbu Krievijā. Tomēr Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) secinājis, ka viņš ir slikti sagatavots spiegs un daļa no viņa piegādātās informācijas ir novecojusi vai neprecīza.

Krievijas telekanāls NTV jau iepriekš ziņojis par it kā pieķertiem Latvijas spiegiem. Kā pērnā gada nogalē vēstīja tīmekļa medijs "Meduza", atsaucoties uz telekanālu NTV, no Krievijas izraidīts bijušais Latvijas parlamenta deputāts Aleksejs Holostovs, kuru Krievijas FDD apsūdzējis spiegošanā. Kā apgalvoja telekanāls, žurnālistiem ir izdevies iegūt FDD veiktās Holostova pratināšanas ierakstu. Sižetā nav teikts, kad pratināšana notikusi.

Latvijas Drošības policija (DP) jau toreiz paziņoja, ka NTV demonstrētais sižets par Holostova izraidīšanu no Krievijas ir austrumu kaimiņa īstenotā informatīvā kara sastāvdaļa.

Pats Holostovs iepriekš pauda izbrīnu par to, ka it kā esot spiegs un izraidīts no Krievijas, un teicās par to nekā nezinām. Viņš solīja iepazīties ar informāciju un atteicās sniegt jebkādus komentārus. Vēlāk Holostovs uz jautājumiem neatbildēja. Sociālajā tīklā "Facebook" viņš norādīja, ka šo gadījumu saista ar savu darbību organizācijās, kas cīnoties "pret homoseksuālisma propagandu skolās un bērnudārzos". Viņam esot aizdomas par kādu "ietekmīgu cilvēku, kurš to organizējis", tomēr šī cilvēka vārdu Holostovs nenosauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!