Foto: LETA
Latvijas Zaļās partijas (LZP) izvirzītais kandidāts Valsts prezidenta amatam, aizsardzības ministrs un partijas līdzpriekšsēdētājs Raimonds Vējonis (ZZS) kā savas kvalitātes min ilgstošo pieredzi ministra darbā un starptautiskajā jomā.

Komentējot šo jautājumu, Vējonis bija nosacīti lakonisks, norādot, ka vienkāršāk par viņam piemītošajām Valsts prezidenta amatam atbilstošajām īpašībām ir runāt citiem, nevis viņam pašam.

Aizsardzības ministrs uzsvēra viņa pieņemtā lēmuma kandidēt nozīmību, jo tas nav bijis viegls nedz pašam politiķim, nedz viņa ģimenei, kurai "pozitīvu lēmumu gadījumā" tiks uzlikts papildu slogs.

LZP valdes loceklis Ingmārs Līdaka norādīja, ka, Vējonim tiekot ievēlētam par Valsts prezidentu, viņš neturpinās aktīvu darbību politiskajā spēkā, bet saglabās LZP biedra statusu. Tam būtu jānotiek tādēļ, lai cilvēks, kurš 25 gadus bijis partijā, nebūtu spiests atteikties no savas ilgstoši paustās piederības.

Kā ziņots, LZP šodien valdes sēdē vienojās kā Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīt Vējoni.

LZP ietilpst Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS), un ZZS 11.maijā valdes un frakcijas kopsēdē lems par kopīga Valsts prezidenta kandidāta izvirzīšanu. Kā sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, ZZS, izvirzot savu Valsts prezidenta kandidātu, izvēlēsies starp Vējoņa un Liepājas domes priekšsēdētāja Ulda Seska (Liepājas partija) kandidatūrām.

Vējonim ir paredzēts piektdien, 8.maijā, piedalīties LP valdes sēdē.

Jau vēstīts, ka Vējonis būtu atbilstošs pretendents Valsts prezidenta amatam savas ilglaicīgās pieredzes valdībā un starptautiskajā jomā dēļ, uzskata aģentūras LETA aptaujātie LZP Saeimas deputāti.

Saeimas deputāts, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) norādīja, ka Vējonis, kurš publiski nosaukts kā potenciālais Valsts prezidenta amata kandidāts, ir ļoti pieredzējis politiķis ar ilglaicīgu darba pieredzi, ieņemot vairāku jomu ministru amatus. To uzsvēra arī vairāki citi parlamentārieši - Artis Rasmanis (ZZS), Jānis Trupovnieks (ZZS), Ingmārs Līdaka (ZZS) un Kārlis Seržants (ZZS). Trupovnieks atzina, ka Vējonis sevi labi parādījis kā ilgstošs politiskais darbinieks, gan ieņemot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, gan pildot aizsardzības ministra pienākumus.

Taujāti par Vējoņa starptautisko pieredzi, Belēvičs, Trupovnieks un Seržants uzsvēra politiķa darbu, vadot Baltijas Asambleju un strādājot vairākās starptautiskās parlamentāriešu organizācijās. Rasmanis un citi parlamentārieši vērsa uzmanību, ka potenciālais kandidāts attiecīgo pieredzi guvis arī aizsardzības ministra amatā, tostarp veidojot sakarus NATO.

Līdaka un Belēvičs arī norādīja, ka Vējonis ir ticis ievēlēts Saeimas deputāta amatā, kas liecina par saņemto tautas uzticību. Tāpat esot jāņem vērā politiķa gūtā ilglaicīgā pieredze LZP līdzpriekšsēdētāja amatā.

Jau vēstīts, ka valdošās koalīcijas partneri par Vējoņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam lems, ja ZZS viņu oficiāli izvirzīs, tomēr pagaidām būtisku iebildumu pret šo kandidātu neesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!