Foto: Saeimas administrācija

"Latgales kongress mums atgādina, ka Latvija kļuva iespējama tad, kad mēs domājām vairāk par visas tautas nākotni, nevis sava pagasta vai novada labumu," Lagales kongresa simtgades veltītajos pasākumos Rēzeknē sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Jau ziņots, ka piektdien, 5. maijā, Rēzeknē ar vērienīgiem pasākumiem, Valsts prezidenta un citu amatpersonu klātbūtni tika svinēts Latgales Simtgades kongress, atzīmējot 100 gadus kopš vēsturiskā Latgales lēmuma apvienoties ar Kurzemi un Vidzemi ceļā uz neatkarīgu valsti.

Prezidents atzīmēja Latgales kogresa nozīmīgumu, kā arī tā vēsturisko aspektu. "Latgales latvieši apvienojās ar Vidzemes un Kurzemes latviešiem vienā tautā un likteņa kopībā. Tikai kā vienota tauta mēs spējām pieprasīt savu valsti. Tikai visi kopā mēs bijām spēks, kas to izcīnīja," uzvēra prezidents, kurš norādīja, ka tieši Latgales kongress mūsu tautai devis ticību pašiem sev un spēku nākotnei.

"Mēs mācījāmies, ka lielas lietas var sasniegt, meklējot kopīgo, kas vieno, nevis šķir un šķeļ," apgalvoja prezidents, kurš norādīja, ka vairāk jādomā ne tikai par sava pagasta vai novada labumu, bet visas tautas nākotni.

"Katram atsevišķi meklējot labāko nākotni, visdrīzāk mums pašiem savas valsts nebūtu bijis. Vienoti Latvijai – tas ir Latgales kongresa vēstījums nākotnei, kas iekalts arī Latgales Māras piemineklī," atgādināja Vējonis.

"Latgale ir mūsu Latvijas dvēsele un sirdsapziņa. Es zinu, ka šajā novadā dzīvo un strādā lieli Latvijas patrioti, latviskās identitātes un valstiskuma uzturētāji," sacīja prezidents, kurš īpaši izcēla latgaliešu spēju saglabāt savu ticību, valodu un latvisko stāju. "Jūs visos laikos esat bijuši par Latviju. Latgali raksturo tās lielais gara spēks, viesmīlība un atvērtība. Latgaliešu valoda ir viena no latviešu valodas dzīvības saknēm un mūsu Latvijas kopīgā bagātība. Leposimies ar to un strādāsim kopīgi, lai saglabātu šo bagātību. Cilvēki, kas dzīvo Latgalē, spēj gāzt kalnus," pārliecināts ir prezidents.

Savā runā viņš arī uzsvēra katoļu baznīcas lomu tautas garīgajā atdzimšanā, kā arī izcēla Saeimas deputāta un garīdznieka Franča Trasuna izcilo devumu, organizējot Latgales kongresu. "Francis Trasuns visa mūža garumā cīnījās par stipru un vienotu Latviju, centās pārvarēt reģionālās atšķirības, mazināt savstarpējo aizvainojumu un aizspriedumu slogu. Viņš vienmēr uzsvēra un aizstāvēja demokrātiskās vērtības," Latgales kongresā sacīja Vējonis, kurš citēja Trasuna sacīto, ka "visi Latvijā ir viena apvienota tauta, ka Latvija kā viens vīrs stāsies pret ārējo ienaidnieku, lai no kādas puses tas nāktu".

"Jau apritējuši simts gadi, kuros daudzas vētras ir gājušas pāri mūsu zemei un tautai, bet mūsu Latvija ir un paliek stipra un vienota," apgalvoja Vējonis.

"Būsim lepni par sevi un Latviju! Celsim savu nacionālo pašapziņu, vienmēr augsti vērtēsim savu kultūru, tradīcijas un savu piederību mūsu tautai un valstij!" piebilda Vējonis, "Latvija mums ir viena, svēta un dārga. Strādāsim Latvijas labā! Dievs, svētī Latviju! Dievs, svētī Latgali!"

Ziņots, ka pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē un kļuva par pagrieziena punktu Latvijas neatkarības iegūšanā. Vairāk par Latgales kongresa nozīmīgumu vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!