Foto: LETA

Latvija ir tik stipra, cik stipra ir mūsu katra vēlme to aizstāvēt, savā uzrunā Lāčplēša dienai veltītajā militārajā parādē šā gada 11. novembrī sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš uzsvēra, ka ikviens var sniegt savu ieguldījumu valsts aizsardzībā. "Apbrīnojams ir mūsu zemessargu patriotisms un pašaizliedzība, esot pastāvīgā gatavībā aizstāvēt savu valsti. Katrs Latvijas iedzīvotājs, kurš pulcējas zemessardzes rindās, katrs, kurš iesaista savus bērnus jaunsardzes aktivitātēs, dod nenovērtējamu ieguldījumu Latvijas drošībā," teica Vējonis.

"11. novembris ir diena, kad mēs godinām Latvijas karavīrus, savas valsts aizstāvjus. Šodien mēs atceramies dienu pirms 97 gadiem, kad jaunā Latvijas armija guva vēsturisko uzvaru cīņā pret Bermonta spēkiem šeit, Rīgā. Tas bija izšķirošs brīdis, sākot visas valsts atbrīvošanu no iebrucējiem dažu turpmāko mēnešu laikā. Lāčplēša dienā mēs pieminam savus varoņus," atzīmēja Valsts prezidents.

Viņš atgādināja, ka brīvības cīņās mūsu senči izcīnījuši tikko nodibinātās Latvijas valsts nākotni, atzīmējot, ka šo varoņstāstu ietekme sniedzas daudz tālāk par trauksmainajiem notikumiem 1919. gadā. "Tautas atmiņās saglabātās leģendas ir iedvesmojušas pretošanās kustības pret okupāciju varām. Atceroties Brīvības cīņas, mēs atguvām savas zemes neatkarību janvāra barikādēs pirms 25 gadiem. Lai mūsu varoņu stāsti un drosme mūs iedvesmo arī šodien," vēlēja prezidents.

Viņš uzsvēra, ka brīvības cīņās kritušo karavīru piemiņa mums un turpmākajām paaudzēm uzliek par pienākumu darīt visu iespējamo, lai savu brīvību nosargātu un nekad nezaudētu.

"Arī tagad mūsu vidū ir vīri un sievas, kas stāv Latvijas sardzē un ir gatavi aizsargāt Latvijas valsti, netaupot spēkus, veselību un, ja tas būtu nepieciešams – arī dzīvību. Tie ir mūsu Nacionālie bruņotie spēki, un zemessardze," sacīja Vējonis.

"Šobrīd Baltijas valstīs un Polijā tiek izvietoti arī citu NATO valstu spēki. Kopā ar mūsu partneriem pasaulē spēcīgākajā militārajā aliansē Latvijā izvietojam starpnacionālu bataljonu, kas ievērojami stiprinās mūsu aizsardzības spējas. Mūsu zemi sargājam paši un to ir gatavi sargāt mūsu sabiedrotie. Arī 1919. gadā Brīvības cīņās neatsverams bija sabiedroto spēku atspaids," sacīja prezidents.

Viņš atzīmēja, ka mūsu partneri vienmēr ir varējuši paļauties uz mums, akcentējot: "Esmu lepns, ka Latvijas karavīru profesionalitāte ir novērtēta starptautiskās operācijās un mūsu bruņoto spēku vienības ir vienas no labākajām pasaulē".

Viņš arī sacīja, ka valsts turpina attīstīt Latvijas aizsardzības spējas, tiek modernizēts aizsardzības ekipējums un paaugstināta militārā gatavība. 2018. gadā valsts aizsardzībai paredzētais budžeta finansējums būs 2% no iekšzemes kopprodukta, sacīja Vējonis, atzīmējot: "Mēs darīsim visu nepieciešamo, lai aizsargātu savu valsti!"

Viņš uzsvēra, ka "mūsu valsts sākas mūsu gribā un gatavībā cīnīties par neatkarīgu un drošu Latviju. Mūsu valsts pamatā ir brīvības, demokrātijas un cilvēktiesību ideāli. Mēs vienmēr iestāsimies par šīm vērtībām un nekad tās nenodosim".

"Mēs esam lepni par Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, zemessardzi un jaunsardzi. Paldies Latvijas robežsargiem, policistiem un ugunsdzēsējiem! No sirds pateicos par jūsu pašaizliedzību un drosmi. Jūs esat mūsu tautas spēka un drosmes simbols. Tikai kopā mēs veidojam spēku, ko nevienam nebūs pārspēt!," savu uzrunu noslēdza Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!