Foto: LETA
Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) un Ārlietu ministrija (ĀM) pauž nožēlu par Lielbritānijas vēlētāju lēmumu atbalstīt valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Vējonis pauž nožēlu par Lielbritānijas vēlētāju lēmumu atbalstīt valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pauž nožēlu par Lielbritānijas vēlētāju lēmumu atbalstīt valsts izstāšanos no ES. Vienlaikus Valsts prezidents uzsver, ka Lielbritānija arī turpmāk paliks Latvijai un ES nozīmīgs sabiedrotais un starptautiskais partneris, ar kuru tiks uzturētas ciešas attiecības.

"Ir skaidrs, ka Lielbritānijas izstāšanās ietekmēs un mainīs ES. Organizācijas dalībvalstīm jāpaveic viss iespējamais, lai saglabātu integrācijas procesā sasniegto, vienlaikus veicinot ekonomisko izaugsmi, globālo konkurētspēju un sabiedrības atbalstu," norādīja Vējonis.

Valsts prezidents uzsver, ka tuvākajā laikā jāuzsāk sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES noteikumiem un turpmākajām attiecībām. Latvijas valdībai jādara viss nepieciešamais, lai aizstāvētu savas nacionālās, Latvijas valstspiederīgo Lielbritānijā un ES dalībvalstu kopējās intereses.

"Būs jāpanāk visām iesaistītajām pusēm pieņemams risinājums. Šis ir vēl nebijis gadījums Eiropas Savienības vēsturē, tādēļ grūti paredzēt, cik ilgs šis process būs un kāds būs tā rezultāts," atzīst Vējonis.

Savukārt to, ka Lielbritānija arī turpmāk paliks Latvijai nozīmīgs sabiedrotais un starptautiskais partneris, ar kuru tiks uzturētas ciešas attiecības, tai skaitā ārlietās un drošības politikā, portālam "Delfi" norādīja ĀM.

Tuvākajā laikā jāuzsāk sarunas par Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības noteikumiem un turpmāko attiecību modeli.

Šajās sarunās Latvijas valdība darīs visu iespējamo, lai aizstāvētu savas nacionālās, Latvijas valstspiederīgo Lielbritānijā un ES dalībvalstu kopējās intereses. Būs jāpanāk visām iesaistītajām pusēm pieņemams risinājums, teikts ĀM paziņojumā.

Kā informēja ĀM, šis ir bezprecedenta gadījums ES vēsturē, tādēļ grūti paredzēt, cik ilgs šis process būs un kā tas beigsies.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece pauž nožēlu par Lielbritānijā notikušā referenduma rezultātiem, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Mūrniece skaidroja, ka Lielbritānija ir un paliks būtisks sabiedrotais un starptautiskais partneris, ar kuru arī turpmāk Latvija cieši sadarbosies, tajā skaitā drošības un aizsardzības jautājumos.

Tuvākās dienas un mēneši rādīs, kā process attīstīsies, prognozēja Saeimas priekšsēdētāja.

Latvija ne vien iesaistīsies sarunās par Lielbritānijas un Eiropas Savienības turpmāko attiecību modeli, bet arī sarunās aizstāvēs savas nacionālās intereses, iestājoties arī par Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo interesēm.

Vēstīts, ka Lielbritānijā ceturtdien notika referendums par turpmāku valsts dalību Eiropas Savienībā. Tā gala iznākumu līdz pēdējam brīdim nevarēja prognozēt, jo aptaujas liecināja par līdzīgu ES dalības atbalstītāju un pretinieku skaitu, tāpēc iznākums bija atkarīgs no neizlēmušo balsotāju izvēles.

Vēsturiskajā referendumā par Lielbritānijas turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) ar nelielu pārsvaru uzvarējuši ES pretinieki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Referenduma rezultātiem ir konsultatīvs raksturs un nav juridiska spēka. Ja briti nobalso par izstāšanos no ES, tālāk viss ir politiķu rokās, taču eksperti atzīmē, ka rezultātu neņemšana vērā būtu valdības politiskā pašnāvība. Izstāšanās process varētu ilgt divus gadus.

Līdz šim neviena valsts vēl nav pametusi ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!