Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar aicinājumu Saeimas frakcijām izvērtēt deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) atbilstību "Rīdzenes sarunu" parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amatam netieši apšauba deputātu pieņemto lēmumu, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Skudra sacīja, ka Vējonis vēstulē frakcijām netieši pasaka, ka Sudraba varētu neatbilst viņa norādītajiem principiem komisijas vadītājam un tās darbam, proti, ka visiem tās locekļiem nepieciešama laba reputācija un sabiedrības atbalsts, kā arī nedrīkst pastāvēt šaubas par komisijas locekļu iespējamu ieinteresētību.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidents par savu darbību politisku atbildību nenes, taču ar šādu rīcību, vēršoties pie frakcijām, Vējonis pietuvojies robežai, kas nozīmētu atbildības uzņemšanos, skaidroja Skudra.

"Patlaban Vējonis uzņemas atbildību par uzticību prezidentam un Saeimai. Viņš kā amatpersona, kas nenes politisku atbildību, saka, ka politiskā atbildība jāsagaida no Saeimas, kurai jau tā ir zems uzticēšanās līmenis sabiedrībā," norādīja eksperts.

Viņš pauda, ka Vējonis patlaban var apelēt pie frakcijām un izteikt šaubas par komisijas spēju strādāt efektīvi.

"Vējonis [vēstulē] nosaka kritērijus šīs komisijas vadītājam un darbam. Viņš tekstā it kā nevis apšauba, bet saka, ka vajagot vēlreiz pārliecināties par lēmuma atbilstību kritērijiem," sacīja Skudra.

Asociētais profesors pieļāva, ka Vējonis jūt viņa tēla un prestiža pasliktināšanos, apzinoties, ka viņa pozīcijas publiskajā telpā un sabiedriskajā viedoklī pasliktinās. Skudra uzsvēra, ka prezidenta prestižs ieņem būtisku lomu "oligarhu lietas" kontekstā.

Ņemot vērā Saeimas lēmumu Sudrabu iecelt izmeklēšanas komisijas vadībā, Vējonis ar šādu soli netieši apšauba nevis pašu komisiju, bet gan to, kuri balsoja par Sudrabas iecelšanu vadītājas amatā, lēmumu. "Tas ir uz robežas ar Satversmē noteikto par politisko atbildību," piebilda Skudra.

Skudra uzsvēra, ka ar šādu gājienu Vējonis varētu būt mēģinājis apšaubīt un atspēkot to, ka viņa ievēlēšanu Saeimā ietekmēja oligarhi.

"Viņa galvenā rūpe ir viņa personīgā reputācija sabiedrībā. Līnija, ko viņš ir izvēlējies, ir jautājums ar skatu uz nākamajām prezidenta vēlēšanām un Saeimas vēlēšanām. Vējonis vēlas nepieļaut, lai sabiedrībā nostiprinātos viedoklis, ka viņu ievēlēja pēc aizkulišu vienošanās ar oligarhu dalību. Viņš cīnās pret to, lai tāds priekšstats par viņu nebūtu," pauda Skudra.

Kā ziņots, Vējonis aicinājis Saeimu izvērtēt Sudrabas atbilstību "Rīdzenes sarunu" parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amatam, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Lai komisija varētu īstenot tai uzticētos uzdevumus un sasniegt rezultātu, visiem tās locekļiem nepieciešama laba reputācija un jābauda sabiedrības atbalsts. Nedrīkst pastāvēt šaubas par komisijas locekļu iespējamu ieinteresētību vai citi apstākļi, kas var radīt šķēršļus kvalitatīvam un efektīvam komisijas darbam," uzsver Vējonis.

Jau ziņots, ka par "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju ceturtdien tika ievēlēta Sudraba.

Lemjot par komisijas sastāvu, Saeimas sēdē bija plašas debates par Sudrabas kandidatūru. Ņemot vērā, ka viņa ir minēta tā dēvētajās "oligarhu sarunās", nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Vienotības" deputāti iebilda pret viņas apstiprināšanu parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!