Valsts prezidents Raimonds Vējonis nekomentēs ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas norises, vienlaikus uzsver, ka nesenajā NATO samitā Varšavā visas alianses dalībvalstis skaidri apliecinājušas gatavību ievērot savas saistības, tostarp arī Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu, aģentūra BNS uzzināja prezidenta kancelejā.

Vējonis norādīja, ka nesenajā NATO samitā Varšavā visas alianses dalībvalstis skaidri apliecināja gatavību ievērot savas saistības, tai skaitā NATO līguma 5. pantu, kas nosaka, ka gadījumā, ja pret kādu no dalībvalstīm tiek vērsts uzbrukums, pārējo pienākums ir nākt palīgā.

"Varšavas samitā pieņemtais lēmums par četru daudznacionālu bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā nepārprotami demonstrē NATO apņēmību pastiprināt Austrumu flanga dalībvalstu aizsardzību," pauda Vējonis. Valsts prezidents arī uzsvēra, ka NATO lēmums arī vēlreiz norāda uz nepieciešamību Latvijai pildīt savas saistības un nodrošināt, lai līdz 2018. gadam valsts aizsardzībai tiktu veltīti vismaz 2% no IKP.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta amatam Donalds Tramps paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija. Tramps to paziņoja intervijā laikrakstam "The New York Times" Klīvlendā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā.

Viņš teica, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē. Tramps vēlreiz uzsvēra savu stingrās līnijas nacionālista pieeju, sakot, ka viņš piespiedīs citas NATO valstis uzņemties daļu no aizsardzības izdevumiem, kurus gadu desmitiem segušas ASV, atcels līgumus, kurus uzskata par nelabvēlīgiem ASV, un mainīs ASV partnera definīciju.

Tramps teica, ka pārējai pasaulei vajadzētu mācīties pielāgoties viņa pieejai. "Es dotu priekšroku tam, ka mēs būtu spējīgi turpināt" pildīt pastāvošās vienošanās, bet tikai tad, ja sabiedrotie beigs izmantot Amerikas varenības laikmetu, kuru ASV vairs nevar atļauties.

Atbildot uz jautājumu par Baltijas valstīm, Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums". "Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā," teica Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!