Foto: LETA

Izvērtējot 12. Saeimas deputātu darbu, Valsts prezidents Raimonds Vējonis atzina, ka ir daudz paveikts, bet diemžēl ir arī darbi, kas pamatoti saņēmuši kritiku. Viņš aicināja izvērtēt jaunās reformas un secināja, ka Saeimā vēl valda "teju ierastā pēdējā brīža risinājumu prakse, kad trešajā lasījumā tiek atbalstīti pa sētas durvīm atnesti, līdz galam neizstrādāti un pienācīgi neapspriesti priekšlikumi".

Ceturtdien Saeimas deputāti pulcējās uz noslēguma sēdi pavasara sesijā. Tajā parlamentārieši uzklausīja Valsts prezidentu.

Vējonis savā uzrunā deputātiem atgādināja, ka 2018. gads ir vēsturisks gads, kad tiek svinēta Latvijas valstiskuma simtā gadadiena. Tāpat šo gadu raksturo vēlēšanas.

"Gads, kad par cilvēku prātiem un izvēlēm notiek nepārtraukta cīņa. Mūsu nelabvēļi, visdrīzākais, negodprātīgi izmantos demokrātijas instrumentus mūsu valsts vājināšanai un meklēs iespējas ietekmēt vēlēšanas," atzina prezidents.

"Vēlēšanas dod mums iespēju veidot jaunu politisko vidi Latvijā, kuras priekšplānā vienmēr tiek izvirzītas sabiedrības kopējās intereses, kur politiķi uzņemas atbildību par saviem vārdiem un rīcību, vidi, kur katrs iedzīvotājs apzinās savu lomu mūsu valsts veidošanā un stiprināšanā, un atbildīgi izmanto sniegto iespēju izvēlēties savus priekšstāvjus Saeimā, jo rudenī izdarītās izvēles atbalsosies vēl daudzus turpmākos gadus, nosakot mūsu valsts attīstības dinamiku," turpināja Valsts prezidents.

Izvērtējot 12. Saeimas deputātu darbu, viņš atzina, ka ir daudz paveikts, bet diemžēl ir arī darbi, kas pamatoti saņēmuši kritiku.

"Mēs esam arī pieredzējuši partiju kvotas un budžeta nakti, kad atsevišķi deputāti, lai atjaunotu spēkus, par spilvenu izmantoja budžeta projektu. Tāpat bijuši neauglīgi strīdi par izglītības reformu un teju ierastā pēdējā brīža risinājumu prakse, kad trešajā lasījumā tiek atbalstīti pa sētas durvīm atnesti, līdz galam neizstrādāti un pienācīgi neapspriesti priekšlikumi," atgādināja Vējonis.

"Lai arī vairākus gadus Saeima strādāja pie Saeimas kārtības ruļļa grozījumiem, pietrūka politiskās gribas šo darbu novest līdz galam, tomēr piedāvātie likumdošanas procesa pilnveidojumi nebūtu noliekami kādā dziļākā atvilktnē, bet iesāktais darbs ir jāpabeidz," uzsvēra prezidents.

Tāpat savā uzrunā viņš aicināja izvērtēt vai un kā nodokļu reformas ieviešana ir sekmējusi sociālās nevienlīdzības mazināšanu un to, vai, ieviešot jauno veselības aprūpes finansēšanas modeli, palielinās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība un pakalpojumu apmaksas prasības visām sabiedrības grupām ir samērīgas un taisnīgas.

Runājot par turpmākajiem veicamajiem darbiem, prezidents uzsvēra, ka ir jāgādā, lai Latvijas iedzīvotāji valstī justos droši par savu bērnu nākotni un lai ikvienam bērnam būtu pieejama kvalitatīva izglītība.

Vējonis norādīja, ka ir kritiski jāpārskata visi izglītības līmeņi un jau šodien jārod atbildes uz daudziem būtiskiem jautājumiem gan pamatizglītības, vidējās un arodizglītības, kā arī augstākās izglītības jomās.

Noslēgumā Valsts prezidents pateicās katram 12. Saeimas deputātam, kas šajā laikā ir atbildīgi un pēc labākās sirdsapziņas strādājis valsts un sabiedrības interešu labā.

Savukārt, tos deputātus, kuri apsver savas iespējas kandidēt nākamajās parlamenta vēlēšanās, Valsts prezidents aicināja ikvienu savu lēmumu balstīt atbildē uz jautājumu "ko es varētu paveikt savas valsts labā", nevis – "ko es no tā iegūšu". "

"Priecīgus vasaras Saulgriežus! Vēlu visiem uzkrāt spēku jaunam darba cēlienam, izbaudīt vasaru mūsu skaistajos Latvijas laukos un smelties spēku un enerģiju simtgades Dziesmu un Deju svētkos," savu uzrunu noslēdza Vējonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!