Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) nedrīkst savu viedokli uzspiest kā oficiālu valsts institūcijas viedokli, runājot par Tieslietu ministrijas (TM) veikto Stambulas konvencijas analīzi, trešdien žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Mēs tomēr esam pieraduši pie tā, ka Tieslietu ministrija (TM) sniedz neatkarīgu juridisku viedokli jebkurā jautājumā, un pēc šāda principa būtu arī jārīkojas jautājumā par Latvijas pievienošanos Stambulas konvencijai," sacīja Vējonis.

Viņš norādīja, ka šajā jautājumā TM būtu vajadzējis sniegt neitrālu vērtējumu.

Vējonis arī sacīja, ka jautājums par uzticību ministram, kā arī par valdības ministru spēju strādāt kopīgā komandā jālemj premjeram un koalīcijai. Pats Vējonis nekādas darbības šajā situācijā rosināt netaisās. Viņš arī bilda, ka ir plānojis tikties ar Rasnaču, taču šī vizīte netiks organizēta steidzamības kārtā.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) jau iepriekš sacījis, ka runas par Rasnača demisijas prasīšanu nav pamatotas.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Latvijas pievienošanos Stambulas konvencijai ar pievienotu deklarāciju, kurā atrunāts, ka Latvija atbalsta konvenciju tik tālu, kamēr tā nav pretrunā ar Satversmi. MK izskatīja jautājumu par Latvijas pievienošanos Stambulas konvencijai un Tieslietu ministrijas izstrādāto juridisko analīzi par pievienošanos konvencijai. Saskaņā ar MK lēmumu, labklājības ministrs Jānis Reirs tiek pilnvarots parakstīt Stambulas konvenciju.

Savukārt TM uzskatīja, ka Latvijai nav jāparaksta Stambulas konvencija.

TM informatīvajā ziņojumā bija norādīts, ka Stambulas konvencija ir pirmais starptautiskais līgums, kurā ietverta "gender" definīcija sociālās teorijas izpratnē. "Konvencija uzliek valstīm pienākumu atteikties no diskriminācijas ne tikai uz dzimuma pamata, bet arī uz "gender" jeb dzimtes pamata. Lai šo nediskriminācijas principu ievērotu, Latvijai agri vai vēlu būs nepieciešams sākt interpretēt Satversmes 110. pantu, kā arī CL 35.panta otro daļu "gender" sociālās teorijas gaismā. Tas nozīmē viendzimuma laulību atļaušanu, pat nemainot Satversmes 110. panta 1. teikuma redakciju," pauda ministrs Rasnačs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!