Foto: LETA

"Latvijas gaisa spēki un aviācijas bāze Lielvārdē ir nozīmīgs resurss Latvijas aizsardzībā. Jāturpina aviācijas bāzes attīstīšana un aktīvi jāstrādā, lai rastu risinājumus lidlauka plašākai izmantošanai ne tikai militāriem, bet arī civiliem mērķiem, tai skaitā starptautiskiem kravu pārvadājumiem, tādējādi palielinot tā lomu Latvijas tautsaimniecībā", apmeklējot Lielvārdes militāro lidlauku, uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) .

Ministrs kopā ar nacionālo bruņoto spēku komandieri un gaisa spēku štāba priekšnieku pārrunāja gaisa spēku aviācijas bāzes uzdevumus, turpmākās attīstības plānus, Baltijas gaisa telpas novērošanas tīkla BALTNET iespējas, kā arī Krievijas gaisa spēku paaugstināto aktivitāti pierobežā un NATO patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas valstīm, portālu "Delfi" informēja viņa padomnieks Andis Jēkabsons.

Vējonis atzinīgi novērtējis līdzšinējo gaisa spēku ieguldījumu Latvijas iedzīvotāju meklēšanā un glābšanā. Vienlaikus ministrs kā prioritāti uzsvēra jaunu helikopteru iegādi vai esošo remontu, jo izsīkst lidaparātu ekspluatācijas resurss.

„No šīs tehnikas gatavības reaģēt ir atkarīgas cilvēku dzīvības", uzsvēra Vējonis, piebilstot, ka NBS Gaisa spēku helikopteri nodrošina gan meklēšanu un glābšanu uz ūdens, gan ievainoto un smagi slimo pacientu transportēšanu.

Vējonis norādīja, ka prioritārs ir arī pretgaisa aizsardzības spēju nodrošinājums, un tam tiks meklēts nepieciešamais finansējums, par ko sarunas jau bijušas gan ar premjeri Laimdotu Straujumu ( V), gan Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Aviācijas bāzes personālsastāvs nodrošina valsts gaisa telpas kontroli un aizsardzību, piedalās avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos un ārkārtējo situāciju izraisīto seku likvidēšanā, veic cilvēku un dažādu objektu meklēšanas vai glābšanas darbus, kā arī sagatavo personālsastāvu dalībai starptautiskajās operācijās.

Šobrīd gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē pilnībā pabeigta visu lidlauka nesošo virsmu izbūve: skrejceļš, manevrēšanas ceļi, gaisa kuģu stāvvietas un dažādu funkciju lidaparātu laukumi. Ekspluatācijā nodotas NATO finansētās ēkas: gaisa kuģu apbruņojuma noliktavas, lidaparātu apkopes angārs ar remontdarbnīcām un smērvielu noliktavas. Pabeigta arī bāzes Ziemeļu pievadceļa un patruļceļa izbūve, kā arī teritorijas nožogošana.

Aviācijas bāzē turpinās kopējās infrastruktūras sakārtošana un uzlabošana, tostarp bāzes iekšējo ceļu rekonstrukcija, kā arī norit aviācijas degvielas noliktavas būvniecība, ko plānots pabeigt 2015.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!