Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis tautiešus visā pasaulē aicina palīdzēt veidot Latviju par modernu labklājības un miera zemi.

Neskatoties uz to, ka dzīves un darba gaitas daudzus ir aizvedušas uz dažādām pasaules zemēm, cilvēkus vieno domas par brīvu un neatkarīgu Latviju, interese par dzimtenē notiekošo un vēlme piedalīties labākas nākotnes veidošanā, pārliecināts Vējonis.

Valsts prezidents ir gandarīts par to, ka šajā pasaulei tik nemierīgajā laikā esam stiprinājuši Latvijas aizsardzības spējas, kā arī turpinām konsekventi palielināt pašu izdevumus valsts drošībai, ko novērtē mūsu sabiedrotie.

Vējonis atgādināja, ka šovasar NATO samitā Varšavā tika pieņemts vēsturisks lēmums par četru daudznacionālo bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, kas ir līdz šim nopietnākais apliecinājums NATO gatavībai aizstāvēt Austrumeiropas valstu, tostarp Latvijas, brīvību. Savukārt Latvijas pievienošanās Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijai bija atzinība par Latvijas gatavību pilnveidot savu ekonomisko pārvaldību, sasniedzot starptautiski atzītus standartus, piebilda prezidents.

Vējonis piekodināja, ka, neskatoties uz iepriekšminēto, nekādā ziņā nedrīkstam apstāties pie sasniegtā un dažreiz atzinību esam saņēmuši avansā. Valdība ir ķērusies pie reformām izglītības un veselības aprūpes nozarē, taču tas ir tikai pats ceļa sākums - valsts pārvaldei nepieciešama drosme un apņēmība īstenot pašas izvirzītos mērķus.

Šovasar notikušais referendums par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības ir vēl viens pierādījums tam, cik nepastāvīga mēdz būt pasaule mums apkārt un kā šķietami negaidīti notikumi var ietekmēt ikvienu no mums, atgādināja amatpersona, uzsverot, ka tāpēc jo svarīgāk ir strādāt, lai veidotu Latviju par modernu, inovatīvu labklājības un miera zemi, kur ikviens gribētu atgriezties arī pēc tam, kad gūta izglītības vai darba pieredze ārzemēs.

"Ļoti ceru uz jūsu palīdzību šī mērķa sasniegšanā. Jūs esat nepieciešami Latvijai, jo jūsu piedzīvotais ir unikālas zināšanas. Daudziem no jums ir bijis jāpārvar ne mazums grūtību, lai sasniegtu panākumus tālu no ģimenes un draugiem. Nešaubos, ka varat piedalīties izcilu sasniegumu kaldināšanā arī Latvijā," sacīja Vējonis.

Prezidents norādīja, ka ikviens tautietis ir mūsu valsts pārstāvis ārzemēs, Latvijas vēstnieki, tādēļ Vējonis aicina stāstīt uzņēmējiem ikviena mītnes zemē par to, ka viņiem ir vērts investēt Latvijā, jo šī ir unikāla vieta pasaules kartē un šeit dzīvo izglītoti un darbu mīloši cilvēki. "Stāstiet cilvēkiem par Latviju, aiciniet viņus braukt šurp, lai baudītu mūsu viesmīlību, skaisto dabu un bagāto kultūras dzīvi," rosināja prezidents.

Vējonis atgādināja, ka jau pēc diviem gadiem svinēsim pirmo simtgadi kopš Latvijas valsts izveidošanas, bet trimdas tautiešiem bija nenovērtējama nozīme, lai garajos okupācijas gados uzturētu dzīvu neatkarības ideju un lai palīdzētu Latvijai atgriezties brīvajā pasaulē kā pilntiesīgai spēcīgāko starptautisko organizāciju dalībniecei.

Pateicoties tam, ka Latvija ir neatkarīga, demokrātiska valsts, mums ir iespējas, par kādām vēl pirms dažiem gadu desmitiem varējām tikai sapņot, - mēs varam brīvi ceļot, izvēlēties vietu, kur strādāt vai mācīties, vairot savu un savas ģimenes labklājību, realizēt savus sapņus un ieceres, sacīja prezidents, vienlaikus norādot, ka, lai kur dzīves līkloči mūs aiznestu, mēs paliekam Latvijas - savas valsts - daļa.

"Uz pasaules fona mēs esam maza cilvēku kopa, kam ir neticami veicies - mums ir sava neatkarīga valsts Latvija. Paldies jums par milzīgo darbu un apņemšanos saglabāt mūsu tautas valodu, kultūru un tradīcijas. Visi kopā izmantosim mums dotās iespējas, lai padarītu Latviju stiprāku, drošāku un pārliecinātāku," sveica Vējonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!