Foto: Reuters/Scanpix
Valsts prezidents Raimonds Vējonis turpinās iespējamo Ministru prezidenta amata kandidātu apzināšanu un uzrunāšanu, lai varētu izraudzīties atbilstošāko kandidātu, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Kā norādīts paziņojumā medijiem, jaunās valdības un tās vadītāja dienas kārtībā būs daudz neatliekamu un Latvijas turpmākai attīstībai svarīgu jautājumu. Jāveic reformas izglītībā, jārūpējas par tautsaimniecības izaugsmi un demogrāfiskās situācijas uzlabošanu, valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšanu, kā arī jāveic citi svarīgi darbi.

Sarunās ar iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem Valsts prezidents uzklausa viņu redzējumu par šiem jautājumiem.

Valsts prezidents piedāvājis finanšu ministram Jānim Reiram ( V) izvērtēt iespēju kandidēt uz Ministru prezidenta amatu, taču Reirs no šī izaicinājuma argumentēti atteicies, un Valsts prezidents viņa izvēli respektē.

Paziņojumā presei norādīts, ka premjera amata pretendentu konfidenciālas uzrunāšanas mērķis ir identificēt iespējamos Ministru prezidenta amata kandidātus, lai varētu notikt tālākas publiskas sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par iespējām izveidot rīcībspējīgu valdību. Tiklīdz šis darbs būs veikts, Valsts prezidents par to nekavējoties informēs sabiedrību.

Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanās process un sarunas par valdības izveidošanas iespējām notiek un turpināsies darba vizītes laikā Zviedrijā, kā arī turpmākajās dienās vienlaikus ar citiem Valsts prezidenta dienas kārtības jautājumiem.

Jau vēstīts, ka demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma iepriekš minēja, ka Vējonis piektdien varētu nosaukt premjera amata kandidātu.

Tāpat ziņots, ka finanšu ministrs Jānis Reirs (V) ceturtdien tikšanās laikā ar Vējoni atteicās no iespējas kandidēt uz Ministru prezidenta amatu.

Portālam "Delfi" Reirs apliecināja, ka labprātāk turpinātu darbu finanšu ministra amatā, ja prezidenta nominētais premjers viņam to piedāvās.

Izskanējis, ka nākamais "Vienotības" kandidāts premjera amatam varētu būt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis. Tāpat minēti vairāku pašvaldību vadītāju vārdi - piemēram, Cēsu mērs Jānis Rozenbergs vai Salaspils mērs Raimonds Čudars.

Straujuma par demisiju paziņoja 7. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!