Foto: F64

Latvijā ir jaušams, ka korupcija valstī mazinās un investīciju vide uzlabojas, komentējot ar Amerikas Savienoto Valstu viceprezidentu Džo Baidenu pārrunātos jautājumus, trešdien pauda premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) un Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Abas valsts galvenās amatpersonas sacīja, ka ar Baidenu pārrunāti līdz šim paveiktie un arī plānotie darbi korupcijas mazināšanai valstī, kas vēl arvien ir viens no tematiem, par kuriem nākas runāt šāda līmeņa tikšanās laikā. Baidens esot aicinājis uzlabot Latvijas tieslietu sistēmu, padarot to efektīvāku un caurspīdīgāku, kā arī mazināt korupciju. Tieslietu sistēma esot viens no ievērojamākajiem šķēršļiem ASV uzņēmumu investīcijām Latvijā.

Kučinskis ar ASV administrācijas pārstāvi pārrunājis Latvijā jau plānotās strukturālās izmaiņas tieslietu sistēmā, un arī Vējonis šiem jautājumiem sarunā pieskāries, taču pārsvarā ar Baidenu runājis par drošības jautājumiem.

"Lai gan Latvijas, gan ārvalstu investori vēlētos investēt Latvijā, ir nepieciešama stabila nodokļu sistēma un skaidrs maksātnespējas process. Jābūt skaidram, kā tiek lemta tiesa, un jo vairāk neskaidrību, jo mazāk ir iespēju piesaistīt šīs investīcijas Latvijai. Bet mēs visi esam ieinteresēti, lai Latvijā tiktu investēts. Neatkarīgi vai tas ir Latvijas vai ārvalstu investors," sacīja Vējonis. Prezidents piebilda, ka valstij tās instrumenti ir jāizmanto godīgi.

Savukārt Kučinskis norādīja, ka jau pašlaik esot paveikts gana daudz šajā jautājumā.

"Latvijā notiek izmaiņas korupcijas izskaušanā, un es šīs izmaiņas vadu, taču tas nav vienas dienas jautājums. Arī visas jaunās prasības, kas radušās Latvijai iestājoties [Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā] OECD - mūsu mērķis ir viņas visas izpildīt. Mēs ejam soli pa solim, tas nav tāda veida process, ka šodien ir slikti, bet rīt korupcija ir izskausta," sacīja premjerministrs. Viņš norādīja, ka valdība dara savu darbu, ņemot vērā tās izstrādāto rīcības plānu, kurā arī ir noteiktas darbības korupcijas mazināšanai.

Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka situācija valstī uzlabojas un korupcijas apjomi un riski mazinās, taču tas nav ātrs process. Lielu ieguldījumu šajā procesā dodot arī tieši dalība OECD.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas galvaspilsētā Rīgā otrdien viesojās ASV viceprezidents Džo Baidens, kurš tikās ar Latvijas augstākajām amatpersonām, kā arī ar ar triju Baltijas valstu prezidentiem. Tāpat ASV viceprezidentam bija paredzētas arī divpusējās tikšanās ar Vējoni un Kučinski. Baidens teica arī publisku uzrunu Baltijas valstu iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka šā gada 1.jūlijā Francijas Ārlietu ministrijai Parīzē tika iesniegts Latvijas pievienošanās raksts OECD, tādējādi mūsu valsts kļuva par pilntiesīgu šīs organizācijas 35.dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!