Foto: LETA

Jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis (ZZS) valsts stratēģiskajai attīstībai plāno veidot Konsultatīvo padomi, kurā darbosies uzņēmēji, zinātnieki un pašvaldību pārstāvji, pastāstīja Vējoņa pārstāve Aija Jakubovska.

Viņa pastāstīja, ka Vējonim šobrīd būs saspringta darbakārtība, jo līdz zvēresta nodošanai, kas plānota 8.jūlijā, viņam jāpaspēj izveidot komandu Valsts prezidenta kancelejā un jāpabeidz iesāktie darbi aizsardzības ministra postenī. Precīzāks darba grafiks tiks izveidots tuvākajās dienās.

Vējonim ir idejas, kā veidot savu komandu Valsts prezidenta kancelejā, taču konkrētus cilvēkus viņš nav uzrunājis. Tas tiks darīts tuvākajā laikā. Jakubovska nekomentēja, vai kancelejā strādās cilvēki no pašreizējā ministra biroja, taču norādīja, ka Vējonim noteikti būs nepieciešami padomnieki ekonomikas un labklājības jomās.

Ministra biroju šobrīd vada Egita Kazeka, kura bijusi Vējoņa biroja vadītāja Vides ministrijā no 2002. līdz 2011.gadam. Atvaļinātais brigādes ģenerālis un bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš konsultē Vējoni starptautiskās drošības jautājumos. Darbu ministra birojā veic arī padomnieks militārajos jautājumos, bijušais Militārās policijas komandieris Andris Kalniņš.

Zemessardzes attīstības jautājumos ministru konsultē atvaļināts majors Ilgvars Baumanis. Viņš ir Zemessardzes veterānu apvienības vadītājs, kurš līdz 2009.gadam vadīja Zemessardzes štābu.

Jakubovska ir padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos. Savukārt Vējoņa ārštata padomnieks stratēģiskās plānošanas un attīstības jautājumos ir Ģirts Kalniņš, kurš pildīja šos pienākumus arī iepriekšējā aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) birojā.

Vējonis nolēmis, ka Valsts prezidenta paspārnē darbosies Konsultatīvā padome valsts stratēģiskās attīstības un mazākumtautību jautājumos, kā arī Konstitucionālo tiesību komisija. Vējonis jau vakar preses konferencē paziņoja, ka komisijas vadītāja amatā labprāt redzētu savu vēlēšanu konkurentu Egilu Levitu.

Konsultatīvajā padomē darbotos uzņēmēji, zinātnieki un pašvaldību pārstāvji, un padomes uzdevums būtu sagatavot priekšlikumus par valsts ilgtspējīgu attīstību. Viens no Konstitucionālo tiesību komisijas pirmajiem uzdevumiem būtu vērtēt nepieciešamās izmaiņas Satversmē, tostarp par augstāko amatpersonu pilnvarām.

Vējonim pēc ievēlēšanas Militārā policija šobrīd nodrošina apsardzi. Divu dēlu tēvs Vējonis jau vakar paziņoja, ka prezidenta pilnvaru laikā turpinās ar ģimeni mitināties savā dzīvoklī Ogrē. Jakubovska pastāstīja, ka šobrīd notiek nepieciešamās darbības, lai apsardzi varētu nodrošināt Ogres dzīvoklī, taču detaļās neieslīga, jo tās neesot paredzēts atklāt plašākai sabiedrībai.

Jakubovska arī pastāstīja, ka Vējoņa dzīvesbiedre pedagoģe Iveta Vējone neplāno distancēties no vīra un ir gatava veikt protokolā paredzētos pienākumus. Pagaidām ir pāragri runāt, kādās konkrētās sabiedriskās aktivitātēs iesaistīties Vējone kā valsts pirmā lēdija.

Jau ziņots, ka par Valsts prezidentu 3.jūnijā Saeima ievēlēja Zaļo un zemnieku savienības virzīto kandidātu Vējoni. Viņš tika ievēlēts piektajā balsojumā, kurā Vējoni atbalstīja 55 deputāti. Vējonis šajā balsošanas kārtā bija vienīgais kandidāts. Pret viņu nobalsoja 42 tautas kalpi. Viens balsošanas biļetens izrādījies nederīgs, bet viens parlamentārietis nav piedalījies balsojumā.

Pašreizējā prezidenta Bērziņa pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

Vējonis būs piektais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un devītais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!