Atbildīgās institūcijas pagaidām neatklāj konkrētas ēkas, kurās nākamā gada novembrī Rīgā notiks Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) valstu līderu sanāksmes pasākumi, lai gan tās jau ir zināmas.
Sammita organizēšanas darba grupas vadītājs, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs, atbildot uz aģentūras LETA jautājumu, vai ir zināma konkrēta vieta, kur notiks NATO sammits, atbildēja apstiprinoši, tomēr norādīja, ka tas pašlaik netiks atklāts.

Kā viena no iespējamajām NATO sammita norises vietām neoficiāli tiek minēts Dailes teātris. Teātra direktors Aivars Līnis aģentūrai LETA pastāstīja, ka novembra beigās Dailes teātri un vēl vairākas potenciālās NATO sammita norises vietas apskatīja "delegācija no Briseles", kura savu lēmumu solījusi darīt zināmu decembra beigās vai janvāra sākumā.

Līnis zināja stāstīt, ka NATO sammita norisei nepieciešamas vismaz trīs ēkas. Pats NATO sammits notikšot ēkā, kurā realizēs "ārkārtīgi stingrus drošības pasākumus", ēkā, kurā atradīsies sammita preses centrs, arī būšot "nopietni drošības pasākumi", bet trešā vieta esot jāizraugās pasaules nevalstisko organizāciju forumam, kurš tradicionāli notiekot vienlaikus ar NATO sammitu.

Līnis domā, ka Dailes teātrī, visticamāk, atradīsies preses centrs, kura vajadzībām teātra ēka tiks rekonstruēta, uzbūvējot divus papildu stāvus, jo žurnālistu darbam vajag daudz biroju telpu.

Pēc Līņa stāstītā, "delegācija no Briseles" rūpīgi apskatījusi arī Rīgas Kongresu namu, kurā savulaik jau notika Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas ikgadējā sanāksme, un blakus atrodas ietilpīga autostāvvieta.

Savukārt nevalstisko organizāciju pārstāvji varētu pulcēties, piemēram, Ķīpsalas hallē.

Līnis arī pastāstīja, ka pagaidām ir izstrādāta tikai Dailes teātra iespējamās rekonstrukcijas skice, kura vēl jāsaskaņo Rīgas Būvvaldē.

Aģentūrai LETA neizdevās sazināties ar Kongresu nama direktori Ilzi Saulīti-Jansoni, bet Rīgas domes Kultūras pārvaldes priekšniece Diāna Čivle aģentūrai LETA teica, ka neko nezina par NATO sammita pasākumu iespējamo norisi Kongresu namā. Viņa piebilda, ka pagaidām grūti pateikt, vai Kongresu nams varētu būt atbilstoša sammita norises vieta, jo viņai nav zināmas konkrētas prasības šī pasākuma organizēšanai.

Premjera Aigara Kalvīša (TP) padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Arno Pjatkins pastāstīja, ka no pasākuma rīkošanai šogad valsts budžetā rezervētajiem 10 miljoniem latu lielāko daļu ir plānots novirzīt Dailes teātra rekonstrukcijai, Rīgas lidostas attīstībai un iekšlietu struktūrām aprīkojuma iegādei.

Rinkēvičs apliecināja, ka NATO sammits radīs dažādas neērtības rīdziniekiem un pilsētas viesiem, taču dienesti darīs visu iespējamo, lai šo neērtību būtu pēc iespējas mazāk. Gan Valsts policija, gan citas institūcijas ir gatavas nodrošināt kārtību un drošību sammita laikā, un darbs pie šiem jautājumiem jau esot uzsākts iepriekš.

Rinkēvičs piebilda, ka dienesti kārtības un drošības jautājumu risināšanā daudz ir mācījušies no ASV prezidenta Džordža Buša vizītes Rīgā. Tomēr esot atšķirības starp šiem diviem pasākumiem. Dienestiem šoreiz būs gads laika, lai pienācīgi sagatavotos, kamēr ASV prezidenta vizīte tika gatavota tikai pāris nedēļu.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs norādīja, ka cilvēkiem jāsaprot, ka būs satiksmes un pārvietošanās ierobežojumi. Tomēr par konkrētiem ierobežojumiem, pēc Rinkēviča domām, varēšot runāt tikai pāris nedēļu pirms sammita.

Rinkēvičs sacīja, ka eksperti, kuri viesojušies Rīgā, atzinuši pilsētu par labu sammita rīkošanai, gan izvērtējot drošības aspektus, gan viesnīcās pieejamo vietu skaitu, gan transporta sistēmu. Rīga saņēmusi labus atzinumus, apliecināja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs.

NATO valstu līderu tikšanās Rīgā notiks nākamā gada novembrī. Ar vērienīgā pasākuma rīkošanu jau nodarbojas premjera izveidota darba grupa Rinkēviča vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!