Foto: Shutterstock

Nedēļas laikā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centrā ārstējušies vēl trīs pacienti ar ērču encefalīta vīrusu, informēja slimnīcas pārstāvji.

Tāpat centrā ārstējies vēl viens pacients ar ērlihiozi.

Šogad kopumā Latvijas Infektoloģijas centrā ārstējušies 14 pacienti ar ērču encefalīta vīrusu, 17 pacienti ar Laimas slimību un astoņi pacienti ar ērlihiozi.

Līdz svētdienai Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā pārbaudītas 2615 ērces, no kurām 14 ērces izrādījušās inficētas ar ērču encefalīta vīrusu. Latvijas Infektoloģijas centra uzņemšanas nodaļā pēc pacientu lūguma šogad noņemtas jau 836 ērces.

Centra speciālisti atgādina, ka, dodoties dabā, jāģērbjas tā, lai ērce nevarētu palīst zem drēbēm, un vēlams izvēlēties gaišas krāsas apģērbu, lai ērce uz tā būtu viegli saskatāma un notraucama. Efektīvākais veids, kā sevi pasargāt no inficēšanās ar ērču encefalīta vīrusu, ir vakcinācija, taču pret citām ērču pārnēsātām slimībām, kas nav mazāk bīstamas, vakcīnas nav.

Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse atgādināja, ka ērces pārnēsā arī tādus mikroorganismus kā ērlihijas. Lai arī daļā gadījumu ērlihioze norit vieglā formā un pāriet pati no sevis, daļai pacientu izraisa gripai līdzīgus simptomus - drudzi, vājumu, galvassāpes un muskuļu sāpes. Nereti parādās arī izsitumi pa visu ķermeni. Ērlihiozes simptomi parasti sāk izpausties 1-2 nedēļas pēc ērces piesūkšanās. Ērlihiozi arstē ar antibiotikām, un pret šo slimību vakcinēties nav iespējams. Pēc slimības pārslimošanas ilgstoši saglabājas aizsargvielas asinīs, un tikmēr ar ērlihiozi atkārtoti inficēties nevar.

Pērn ar ērču encefalītu saslima 214 cilvēki, ar Laimas slimību - 612 cilvēki, bet ērlihioze tika konstatēta 26 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!