Foto: PantherMedia/Scanpix
Līdz 29. janvārim nomedīts viss vilku limits un papildlimits, bet mežā pelēču un lūšu vēl ir nepiedodami daudz, tāpēc jāļauj plēsējus medīt vairāk, ceturtdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Kopumā šoziem, iztērējot limitus, nomedīti 200 vilki. Mežzinātņu doktors Vitauts Gaross laikrakstam stāsta, ka iepriekšējā bargajā ziemā plēsēji samazināja stirnu populāciju vismaz par 80%, staltbriežu, mežacūku populāciju – par 60 – 70%. "Šogad notiek tas pats, jo nepieļaujami lielais plēsēju skaits turpina nozīmīgi samazināt pārnadžu skaitu," laikrakstam teicis Gaross. Viņš pārmet Valsts meža dienestam neizpratni par problēmu.

"Situācija prasa vissteidzamākajā kārtā atcelt limitēšanu un atļaut medīt vilkus un lūšus februārī, martā," uzskata Gaross. Viņš uzskata, ka ir jāīsteno korekta visu medību dzīvnieku uzskaite. "Mēs, mednieki, uzskatām, ka Latvijā jābūt 100 – 130 vilkiem, kuru pamata dzīves vieta ir rezervāti, nacionālie parki, kur tie 100% ir aizsargāti," bildis speciālists.

"Par lielajiem plēsējiem vienīgais, ko varu solīt, ir limitu palielinājums nākamajā sezonā. Vēl gan jānomedī tie 150 lūši, ko jau trešo sezonu tā arī nevaram sasniegt," komentējis Valsts meža dienesta medību daļas vadītājs Jānis Ozoliņš. Viņš bilst, ka limita pieaugumam ir vajadzīgs pamatojums un samērīgums, lai "atkal neizrādāmies par likumpārkāpējiem, kā jau noticis ar medņu pavasara medībām".

"No juridiskā viedokļa mums ir pilnīgas tiesības lemt pašiem, ko darīt ar mežacūkām, kaut vai pilnīgi iznīcināt, bet mūsu likumi un rīcība attiecībā uz lielajiem plēsējiem ir jāsaskaņo ar ES direktīvām. Bet ar likumu veidošanu nav jānodarbojas VMD – mēs likumus uzraugām, nevis rakstām vai lobējam," skaidrojis Ozoliņš.

"Šajā sezonā neko vairāk par mednieku vēlmi vilkus medīt tāpēc, ka ir viegli nomedīt, nevaru saskatīt," bildis Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!