Foto: LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) biedri ceturtdien sanāks uz pilnsapulci, lai vēlētu jaunu akadēmijas prezidentu, un vienīgais kandidāts uz šo amatu ir mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, aģentūrai BNS pastāstīja LZA pārstāve Ilga Tālberga.

Šī šogad būs jau otrā pilnsapulce, kuras laikā vēlēs LZA prezidentu, jo iepriekšējā sapulcē aprīlī tas tā arī neizdevās – neviens no abiem kandidātiem nesaņēma vismaz pusi pilnsapulces dalībnieku balsu. Spārītim toreiz pietrūka vienas balss.

Viņa toreizējais konkurents – fiziķis Ivars Lācis – šajās vēlēšanās savu kandidatūru ir atsaucis.

Jauns prezidents Latvijas Zinātņu akadēmijai jāvēlē, jo līdzšinējam prezidentam Jānim Ekmanim aprīlī beidzās otrais četru gadu pilnvaru termiņš. Kad aprīlī neizdevās ievēlēt jaunu LZA prezidentu, tika nolemts, ka Ekmanis darbu turpinās līdz akadēmijas rudens pilnsapulcei.

Saskaņā ar LZA statūtiem akadēmiju vada un pārstāv LZA prezidents. Prezidentu ievēlē uz četriem gadiem ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas; iepriekšējā termiņa prezidents pēc amata atstāšanas tradicionāli tiek ieteikts par viceprezidentu un līdz ar to – par Senāta un prezidija locekli.

Latvijas Zinātņu akadēmija veido valsts augstākā līmeņa oficiālo zinātnes ekspertu kopumu Latvijā. Akadēmija apvieno savus īstenos locekļus un korespondētājlocekļus – 213 Latvijas izcilākos zinātniekus. Par akadēmijas goda locekļiem ir ievēlēti 52 kultūras un izglītības dižgari. Par akadēmijas ārzemju locekļiem ir ievēlēts 91 izcils ārzemju zinātnieks, no kuriem daudzi ir Latvijas izcelsmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!