Foto: LETA
Sestdien Latvijas pašvaldību iedzīvotāji izvēlas, kāda būs vietvara nākamo četru gadu laikā, taču saulains laiks, bet, iespējams, nogurums no nepārtrauktām politiskām cīņām, šogad aizvilinājuši cilvēkus prom no iecirkņiem – aktivitāte nav liela un rindas neveidojas, novēroja portāls "Delfi". Šogad cilvēki daudzviet brīnās par jaunajām caurspīdīgajām urnām, kas atgādinot miskastes, tradicionāli mēģina nobalsot svešajos iecirkņos vai ar nederīgiem dokumentiem, kā arī aizmirst iecirkņos pat kredītkartes. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu vēlēšanu dienā vairākos iecirkņos.

Rīgā rindas neredz

Rīgas centra vēlēšanu iecirkņos cilvēki aktīvāki bijuši rīta pusē, bet tveicīgajā pusdienlaikā reti kurš devies pildīt savu pilsoņa pienākumu.

Kongresu namā izvietotajā 142.iecirkņa priekšā rībēja mūzika un basketbola bumbas atsitieni. Cilvēki plunčājās strūklakā, un brīdī, kad tur viesojās portāls "Delfi", neviena vēlētāja iecirknī nebija. Iecirkņa priekšsēdētājs Mareks Markevičs pastāstīja, ka aktīvāki cilvēki bijuši rīta stundās, nākamo cilvēku pieplūdumu tur gaida ap pulksten 18. Situāciju iecirknī Markevičs raksturoja kā mierīgu, nav bijis nedz incidentu, nedz kādu nesaprašanos.

Savukārt Rīgas 3.vidusskolā, kas atrodas Vecrīgā, bieži "ieklīduši" vēlēt gribētāji, kuriem noteikts to darīt citviet. Iecirkņa priekšsēdētāja Baiba Paegle stāstīja, ka kopumā viss norit mierīgi, arī cilvēku plūsma ir neliela, un lielāko rindu veidojuši pieci cilvēki.

Taču atnāk arī cilvēki ar pasēm, kurām beidzies derīguma termiņš, viņiem nākas doties prom, izvēli neizdarījušiem. Paegle stāstīja, ka daži mēģinājuši balsot, uzrādot autovadītāja apliecību, taču tā vēlēšanās neder, tad cilvēki nedaudz paskandalējot un dodoties prom. Vairāki balsot gribētāji nāk arī ar jaunajām ID kartēm. Uz 3.vidusskolu nākot balsot arī ārzemju latvieši.

Daži ir nemierā ar to, ka ir piesieti vienam konkrētam iecirknim. Piemēram, Ivars, kurš pa ceļam no autoostas ienācis balsot Vecrīgas iecirknī, bija neapmierināts un saskumis, uzzinot, ka šeit viņš savu balsi atdot nevar. Iecirkņa darbinieki gan palīdzēja noskaidrot, kur ir Ivara iecirknis un, uzzinot, ka tas ir Baložos, vīrietis nosaka, ka viņa balss izvēlētās partijas kontā nenonāks, Baloži viņam nav pa ceļam. Šādi cilvēku, kuri ierodas uz svešu iecirkni, ir vairāki, novēroja portāls.

41.iecirknī 15.vidusskolā arī pa dienu viss bija kluss, taču no rīta uz iecirkni otrajā stāvā cilvēki stāvēja pat rindā.

Arī Rīgas 1.ģimnāzijā, 3.iecirknī līdz plkst. 12.00 bija nobalsojuši 179 cilvēki, un pēc pusdienlaika vēlētāju skaits sāka samazināties. Vēlēšanu Komisijas pārstāvji pastāstīja, ka cilvēkiem sūdzību neesot, balsošana notiekot mierīgi.

No iecirkņa - rāpus pa trepēm, jo tā ērtāk

Iļģuciema Kultūras centra 11. un 12. iecirknī pārsvarā dzirdama bija krievu valoda, kurā runājot, centra pirmajā stāvā esošā Komisijas pārstāve palīdzēja cilvēkiem noskaidrot, kurā iecirknī tiem īsti jābalso. "Cilvēki jaucas ar tiem iecirkņiem diezgan bieži, nezina, kurā iecirknī tiem īsti jābalso. Bija pat viens puisis, kurš, ja nemaldos, bija no Rēzeknes, bet nu ļoti vēlējās nobalsot Iļģuciemā." Tāpat bijis kāds kungs, kurš uz otrā stāva balsošanas vietu devies raitā solī, bet atpakaļ rāpojis pa trepēm lejā ar galvu pa priekšu.

Komisijas pārstāve stāsta, ka vēlējusies izsaukt kādu palīdzību, baidījusies, ka kungam nepieciešama palīdzība, bet vīrietis atbildējis, ka viņam tā ērtāk staigāt. "Cilvēki, pat tādi, kuriem ir veselības problēmas, izvēlas tomēr nākt uz iecirkni, jo tas daudziem ir notikums, kas kalpo par iemeslu, lai sapucētos un izietu no mājas." 

Kāda kundze, šķirstot CVK sagatavotos informatīvos partiju sarakstu materiālus, esot norādījusi, ka kāds vīriešu dzimuma kandidāts no partijas esot norādīts ar sieviešu dzimumu, kundzei esot bijušas šaubas, "vai nu tā būšot tiesa".

Kāda cita dāma gados, tikko kā nobalsojusi, portālam "Delfi" sūdzējās, ka "grūti saredzēt, kur tad īsti tas plusiņš esot jāvelk, krustiņa ievilkšanai paredzētā romba figūriņa esot krietni par mazu."

Par savu izvēli cilvēki pārsvarā runāt nevēlējās. Daži, kuri piekrita īsai sarunai, sacīja, ka nākuši vēlēt, jo cer tā panākt kādas izmaiņas pilsētā, būdami nemierā ar pašreizējo Rīgas vadību. Taču ir arī tādi, kuri pauž atbalstu pie varas esošajiem.

Urna vai miskaste?

Iecirkņu darbinieki ir atsaucīgi un, ja biļetenu urnā vēlas iemest līdzpaņemtais bērns, tad ļauj to darīt. Tieši urna, kura šogad ir no caurspīdīgas plastmasas, šajās vēlēšanās ir kļuvusi par nelielu strīdus ābolu. Vēlētāji portālam "Delfi" sacīja, ka tā drīzāk atgādina miskasti nevis urnu, kurā jāmet tik svarīga lieta kā biļetens ar izvēlēto partijas sarakstu. Kāda cita vēlētāja portālam "Delfi" sacīja, ka urna izskatoties lēti.

Iecirkņu vadītāji arī atzīst, ka īpaši glīta tā nav, bet uz tās ir ģerbonis, zīmogi, bet ar vizuālo izskatu jāsamierinās. Labi, ka tagad var kontrolēt to, lai cilvēki urnā neiemet kādu nepiederīgu priekšmetu.

Foto: LETA

Arī Salaspilī vairāki vēlētāji portālam "Delfi" atzina, ka viņiem savdabīgas liekas jaunās vēlēšanu urnas, kas darinātas no caurspīdīga plastikāta. Vēlētāji atzina, ka viņiem tās atgādina veļas grozu, atkritumu tvertni, kasti, kas "atvesta no mājsaimniecības preču veikala". Kultūras namā "Rīgava" ierīkotā iecirkņa vadītāja pastāstīja, ka kāds vēlētājs pat sajaucis urnu ar blakus novietoto miskasti un gandrīz sajaucis, kur jāmet aploksnē ievietotā vēlēšanu zīme un kur – neizmantotās vēlēšanu zīmes.

Tāpat iecirkņu darbinieces glītāka skata labad līdzās plastikāta urnām novietojušas puķupodus. Tomēr urnas atzītas arī par labām esam, jo beidzot tās ir caurspīdīgas, un vēlētājs var atmest aizdomas, ka tām nav dubultā dibena vai kādas nišas, kur varētu būt paslēptas jau aizpildītas vēlēšanu zīmes.

Rīgas 1.ģimnāzijā esošā 3.iecirkņa komisijas priekšsēdētāja portālam "Delfi" komentēja, ka jaunās vēlēšanu urnas tiešām izskatoties nedaudz kuriozi, atgādinot sava veida veļas grozu. Tad nu Komisijas pārstāvji bija pacentušies padarīt vēlēšanas vietu nedaudz svinīgāku, urnu noliekot uz melna galdiņa un blakus novietojot ziedus, lai kopaina ar Ģimnāzijas greznajām telpām nešķistu tik nesaderīga.

Salaspilī iecirkņos aizmirst brilles, pases un kredītkarti

Portāls "Delfi" sestdien viesojās visos trīs Salaspilī esošajos vēlēšanu iecirkņos. Kopumā vēlēšanās tajos noritēja raiti, taču ar dažām tipiskām "rozīnītēm" – bieži vien cilvēki ieradās vēlēšanu iecirknī ar pasi, kurai beidzies termiņš, kā arī autovadītāja apliecību, taču likums nosaka, ka jābūt vai nu pasei vai personas ID kartei. Vairāki cilvēki pārpratuši medijos dzirdēto, tāpēc tiesības ņēmuši līdzi apzināti.

Tāpat iecirkņu vadītāji novērojuši, ka ļaudis dalība vēlēšanās satrauc – iecirkņos tiek atstātas brilles, pases, savukārt iecirknī Nr.766, kas iekārtots Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā, kāda vēlētāja atstājusi pat savu kredītkarti.

Atsevišķu iecirkņu darbinieki, izpalīdzot vecāka gadagājuma vēlētājiem, uz balsošanas brīdi aizdevuši savas brilles, kad vēlētāji savas atstājuši mājās.

Daži vēlētāji Salaspilī gribējuši izveidot savu "sapņu komandu", izvēloties pa vienam vai diviem kandidātiem no katra vēlēšanām pieteiktā saraksta. Tomēr šiem vēlētājiem, kuri jau paguvuši cītīgi iezīmēt plusiņus vairāku sarakstu kandidātiem, iecirkņu darbinieki nākuši talkā, pavēstot, ka jāizvēlas viens saraksts, un tajā iespējams ar plusiņu atbalstīt vai ar izsvītrojumu noraidīt kādus kandidātus.

Iecirknī kultūras namā "Enerģētiķis" pāris vēlētājiem arī nācies izskaidrot, ka "Saskaņas centra" sarakstā Salaspilī Nila Ušakova vārdu neizdosies atrast, jo viņš kandidē Rīgā.

Neatļauta reklāma

Portāls "Delfi" sestdienas rītā Salaspilī, Līvzemes ielā, uz veikala "Mini Top" ieejas durvīm pamanīja partijas "Reģionu alianse" Salaspils novada saraksta kandidātu reklāmas plakātu, lai gan kopš piektdienas likums liedz jebkādu aģitāciju. Šajā sarakstā ar trešo numuru kandidē arī veikaliņam blakus esošās maizes ceptuves valdes loceklis Valdis Circenis.

Portāls "Delfi" par šo novērojumu ziņoja Valsts policijas Salaspils iecirknim. Likumsargi šo veikalu apmeklēja apmēram pēc pusstundas un lika šo plakātu noņemt. Tas arī nekavējoties tika izdarīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!