Foto: LETA
Centrālā vēlēšanu komisija sestdien apkopoja referenduma rezultātus par 10.Saeimas atlaišanu 1009 no 1028 iecirkņos, un par parlamenta atlaišanu nobalsojuši 94,3% vēlētāju.

Pirmie provizoriskie rezultāti liecina, ka 1009 iecirkņos nobalsojuši 688 233 cilvēki, no kuriem 648 827 jeb 94,3% balsojuši par Saeimas atlaišanu, 37 771 jeb 5,49% pret, bet 1473 jeb 0,21% balsošanas zīmes bijušas nederīgas.

Referendumu 30.maijā izsludināja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), pamatojoties uziepriekšējā Valsts prezidenta Valda Zatlera 28.maija rīkojumu Nr.2 "Par Saeimas atlaišanas ierosināšanu".

Balsu skaitīšanu Latvijā plānots pabeigt svētdien līdz pulksten 5 rītā, bet oficiālos referenduma rezultātus par 10.Saeimas atlaišanu CVK plāno pasludināt otrdien, 26.jūlijā, un CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars atzinis, ka tiem nevajadzētu atšķirties no provizoriskajiem rezultātiem.

Atbilstoši Satversmei, kvorums šajā referendumā nav nepieciešams. 10.Saeima būs atlaista, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atlaišanu nobalsos vairāk nekā puse no tiem vēlētājiem, kuri tajā piedalīsies. Šajā gadījumā būs jāizsludina jaunas Saeimas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas, visticamāk, 17.septembrī. Saeimas atlaišanas gadījumā deputātu kandidātu saraksti 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām būs jāiesniedz no 29.jūlija līdz 18.augustam.

Jau vēstīts, ka maija nogalē pēc tam, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Jūnija sākumā Saeima nepārvēlēja Zatleru Valsts prezidenta amatā, un par prezidentu kļuva Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts, no Vidzemes ievēlētais eksbaņkieris Andris Bērziņš

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!