Foto: DELFI
Ņemot vērā ministru iebildumus, Iekšlietu ministrijai uzdots vēlreiz izvērtēt ieceri veidot oficiālās e-pasta adreses un alternatīvu versiju - atļaut saziņā ar valsti izmantot oficiāli deklarētas privātās e-pasta adreses.

Iekšlietu ministrija valdības komitejā bija vērsusies ar piedāvājumu līdz šī gada novembrim izstrādāt īpašu Oficiālās elektroniskās adreses likumu, kas paredzētu - oficiālās e-pasta adreses obligāti jālieto iestādēm, komersantiem, zvērinātiem notāriem, zvērinātiem advokātiem, zvērinātiem tiesu izpildītājiem un maksātnespējas administratoriem.

Iekšlietu ministrijas sagatavotā koncepcija, kuru pirmdien izskatīja valdības komiteja, paredzēja, ka oficiālās e-pasta adreses izmantošana būs obligāta saziņā ar dažādām valsts iestādēm. Atbilstoši iecerei, dokumenti, kurus nosūtīs, izmantojot šo oficiālo e-pasta adresi, tiktu uzskatīti par tādiem, kurus adresāts ir saņēmis ne vēlāk kā septītajā dienā pēc nosūtīšanu.

Premjers Valdis Dombrovskis ( V) gan pirmdien apšaubīja nepieciešamību radīt miljoniem oficiālu e-pasta adrešu tā vietā, lai ļautu iedzīvotājiem, komersantiem un citām personām deklarēt kādu no savām jau esošajām e-pasta adresēm, ko persona vēlas izmantot saziņā ar valsts iestādēm.

Līdzīga sistēma jau patlaban tiekot izmantota Igaunijā.

Iekšlietu ministrijas speciālisti skaidro, ka šāda iespēja ir izvērtēta, taču, ļaujot iedzīvotājiem izmantot savus privātos e-pastus, nebūs iespējams kontrolēt drošības prasību ievērošanu.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) atgādināja, ka absolūtu drošību virtuālajā vidē nodrošināt vispār nav iespējams. "Vienmēr ir iespējams elektroniski sūtītos dokumentus kaut kā novirzīt vai pārvirzīt," teica Pabriks, aicinot dot iedzīvotājiem iespēju arī turpmāk saziņā ar valsti izmantot savus privātos e-pastus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) skaidroja, ka Igaunijas pieredze arī liecinot - daļa iedzīvotāju visai bieži maina savas e-pasta adreses.

Bija plānots, ka Iedzīvotāju reģistrā un Uzņēmumu reģistra reģistros (URR) reģistrētās privātpersonas oficiālo e-adreses kontu varētu lietot, izmantojot portāla www.latvija.lv grafisko saskarni vai citu risinājumu.

Gadījumos, kad Iedzīvotāju reģistrā reģistrētas personas būtu reģistrētas arī URR, piemēram, kā individuālais komersants, Iedzīvotāju un URR reģistrētajām personām tiktu veidoti atsevišķi e-adreses konti, lai nodalītu korespondenci privātajos un ar komercdarbību saistītajos jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!