Foto: LETA

Ventspils pilsētas domes deputāts Aivis Landmanis (apvienība “Reģionu alianse”, RP) lūdzis vides ministram Romānam Naudiņam (NA) pieprasīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atbrīvošanu no amata vai uzsākt viņa atlaišanas procedūru, paziņojumā presei norāda deputāts.

Viņš atzīmē, ka pirmdien, 19.maijā, plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija, ka valdības partnerus apmierina Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošo partiju līderu paustā nostāja par NATO. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pat ir apstiprinājusi, ka ar šo ZZS paziņojumu ir novērstas visas pretrunas, kas bija saistītas ar Ventspils domes priekšsēdētāja, partijas "Latvijai un Ventspilij" līdera Aivara Lemberga izteikumiem par NATO karavīriem, pat neskatoties uz to, ka Ventspilī vēl joprojām tiek uzturēta pret NATO vērstā negatīvā oficiālā retorika.

Landmanis norādīja, ka ir izbrīnīts par tik vieglprātīgu pieeju no valsts atbildīgo amatpersonu puses, tāpēc viņš otrdien nosūtījis vēstules Saeimas priekšsēdētājai, Saeimas frakcijām, Ministru prezidentei, ministriem un Naudiņam ar lūgumu, nekavējoties pieņemt lēmumus, kuri ierobežotu Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Lemberga "pretlikumīgās darbības".

Tāpat viņš vērsies pie Naudiņa ar lūgumu likuma "Par pašvaldībām" 65.panta kārtībā pieprasīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata vai šā paša likuma 93.panta kārtībā uzsākt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atlaišanas procedūru, norāda Landmanis.

Šo savu lēmumu viņš pamatojis ar to, ka Lembergs, nosūtot Ventspils pilsētas domes vārdā vēstuli NATO Ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, esot rīkojies pretlikumīgi, tādējādi kārtējo reizi pārkāpjot Latvijas likumus, normatīvos aktus, valsts augstāko institūciju un tiesas lēmumus.

Atgadījums ar Lemberga vēstuli NATO ģenerālsekretāram esot "līdz šim nenovērstās Lemberga patvaļas sekas, par kurām atbildība ir jāuzņemas pilnīgi visām politiskajām partijām, kuras ietekmēja Latvijas Republikas politiku pēc 2007.gada, kad Lembergam tika piemērots drošības līdzeklis un izvirzītas apsūdzības," paziņojumā presei norāda Landmanis.

Jau vēstīts, ka Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) apvienību veidojošo partiju līderi - Uldis Augulis, Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Raimonds Vējonis, partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētājs Aivars Lembergs un Liepājas partijas priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš - pirmdien valdes sēdē vienojās par kopīgu nostāju attiecībā uz Latvijas valsts aizsardzības un drošības situāciju, norādot, ka dalība NATO ir Latvijas ārējās drošības garants.

Iepriekš gan Vējonis, gan ZZS koalīcijas partneri kritizēja Lembergu saistībā ar viņa izteikumiem par NATO. Koalīcija to pat pārrunāja ārkārtas sanāksmē, pēc kuras paziņoja, ka norobežojas no Lemberga izteikumiem un prasa "Latvijai un Ventspilij" formulēt savu nostāju par NATO spēku klātbūtni Latvijā.

Valdības partneri pirmdien paziņoja, ka viņus apmierina ZZS veidojošo partiju līderu paustā nostāja par NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!