Foto: LETA

Pirmdien Latvijas Universitātes Cietvielu fizika institūtā (LU CFI) atklāts līdz šim vērienīgākais projekts Latvijas zinātnē – Moderno materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses centrs. Projektu īstenos septiņus gadus un tā kopējais budžets ir 31 miljons eiro.

Projekta "Moderno materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses centrs" – "The Centre of Advanced Material Research and Technology Transfer" jeb CAMART2 mērķis ir sadarbībā ar Zviedrijas partneriem pārveidot LU CFI esošo ekselences centru materiālzinātnēs augstākā kvalitātē. Tāpat CAMART2 mērķis ir stiprināt LU CFI un Latvijas pozīciju Eiropas zinātniskajā telpā.

Centrā tiks attīstīta jaunu moderno materiālu un tehnoloģiju pārveide komerciālos un sabiedriskā labuma produktos. Plānots, ka CAMART2 kļūs par Baltijas jūras reģiona nozīmes materiālzinātnes centru, kurš spēs darboties starptautiskajā pētniecības un inovācijas tirgū. Projekta koordinators Andris Šternbergs, atklājot vērienīgo projektu, skaidroja, ka centrs veicinās uzņēmēju un akadēmiķu sadarbību, izveidojot sadarbības platformu starp uzņēmējiem un zinātniekiem.

Centrs būs orientēts uz sadarbību ar ražojošo rūpniecību, strādājot sabiedrības un lokālās reģionālās industrijas labā.

Plānots, ka projekts ar zinātnes palīdzību veicinās komercializācijas līmeni ne tikai Latvijā, bet visā Baltijas jūras reģionā.

"Septiņu gadu laikā mums ir jāuzaudzē muskuļi zinātnē," uzsvēra Šternbergs, piebilstot, ka pēc septiņiem gadiem centram ir jāspēj turpināt darbība bez Eiropas Komisijas (EK) atbalsta.

"Šim projektam Cietvielu fiziskas institūts ir jāpaceļ jaunā, visaugstākajā līmenī," skaidroja CAMART2 vadītājs Mārtiņš Rutkis. "Tas veicinās inovāciju un izaugsmi ne tikai Latvijai, bet arī Baltijas jūras reģionam un, iespējams, nākotnē arī plašāk," viņš piebilda.

Kā atklāja projekta koordinators Šternbergs, centrā tiks strādāts ar plāno kārtiņu un pārklājumu tehnoloģiju, funkcionālo materiālu, nanotehnoloģiju, nanokompozītu, kā arī jaunu materiālu radīšanu, modelējot tos atomu līmenī.

"Es, būdams matemātiķis, neko nesaprotu no projekta CAMART2 būtības, bet tas ir labi, ja es saprastu, tad domātu, ka tas ir pārāk vienkārši," svinīgajā atklāšanā teica Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V). "Es domāju, ka Cietvielu fizikas institūts ir parādījis savu izcilo veiktspēju," savu prieku neslēpa ministrs. Savu runu Šadurskis noslēdza, angliski sveicot visus klātesošos Baltijas mēroga Silīcija ielejā.

169 iesniegumu konkurencē LU CFI projekts ir viens no 10 apstiprinātājiem EK pētniecības un inovācijas pamatprogrammas "Apvārsnis 2020" ietvaros. LU CFI ir vienīgais zinātniskais institūts Baltijas jūras reģiona valstīs, kurš ieguva atbalstu "Apvārsnis 2020" programmas ietvaros.

Projekta īstenošanas laiks ir septiņi gadi – no 2017. gada līdz 2023. gadam. Tā kopējais budžets ir 31 miljons eiro – finansējumu 15 miljonu eiro apmērā nodrošina EK programma "Apvārsnis 2020" un 16 miljonus eiro no EK struktūrfondiem, ko administrē Izglītības un zinātnes ministrija un Ekonomikas ministrija.

Projekts tiks īstenots sadarbībā ar Zviedrijas partneriem "KTH Royal Institute of Technology" un "Acreo Swedish ICT". LU CFI ir vienīgais zinātniskais institūts Baltijas jūras reģiona valstīs, kurš ieguvis EK atbalstu "Apvārsnis 2020" programmas ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!