Foto: LETA
Civilās aizsardzības mācības "Stormex 2016" atklājušas problēmas ar sakariem un atbildīgo dienestu degvielas apgādē, secinājuši to rīkotāji.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) trešdien žurnālistiem stāstīja, ka mācību scenārijs paredzēja, ka Latviju skārusi vētra un vēja spēks sasniedzis pat 48 metrus sekundē. Tā rezultātā praktiski visā valsts teritorijā nodarīti infrastruktūras bojājumi, kas skar elektroenerģijas sektoru, pakalpojumu pieejamību un radītas citas nelabvēlīgas sekas.

Kā uzskata Kozlovskis, mācības parādījušas, ka visām iesaistītajām institūcijām ir vienota izpratne par preventīvo pasākumu nozīmīgumu.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) informēja, ka viņa pārraudzībā atrodas Valsts enerģētikas krīžu centrs, kura pamatuzdevums ir pēc iespējas ātrāk krīzes gadījumā atjaunot elektroapgādi valstī. Šāda mēroga vētra novestu pie situācijas, ka elektroenerģijas blokāde pastāvētu divas diennaktis.

Lai arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vēlāk apkopos mācību secinājumus vienotā ziņojumā, Ašeradens jau ieskicēja pāris secinājumus. Viņš norādīja, ka visi elektroapgādes, siltumapgādes un gāzes komersanti ir kopumā gatavi šādām situācijām, jo iepriekš notikušās reālās vētras ir pietiekami labi sagatavojušas šīs struktūras. Kopumā elektroenerģijas atjaunošanai īsā laikā ir iespējams mobilizēt aptuveni 2000 cilvēku.

Ašeradens ieskicēja vairākas izgaismojušās problēmas, piemēram, ministrs uzskata, ka nepieciešams sagatavot skaidru plānu, kā tiktu atbrīvoti autoceļi, lai cilvēki varētu nokļūt galapunktā. Mācības parādījušas, ka šajā jomā bijusi vērojama laba iesaistīto pušu koordinācija.

Otrkārt, ministrs ar pārsteigumu konstatējis, ka pastāv problēmas degvielas apgādē, proti, nav padomāts, kādā veidā funkcionēs degvielas apgādes staciju tīkls. Lielai daļai šo tīklu nav izbūvēti pieslēgumi ģeneratoru iedarbināšanai krīzes gadījumā, nemaz nerunājot par to, ka stacijām vispār pieejami ģeneratori.

"Bez degvielas apgādes glābējiem un citiem dienestiem būs problēmas veikt vētras seku likvidēšanu. Treškārt, problēmas pastāv ar sakariem, jo mums ir relatīvi neliela enerģijas rezerve mobilo tīklu operatoriem, proti, divas līdz četras stundas darbojas baterijas, tāpēc nav īsti skaidra plāna, kā sakarus tālāk nodrošināt," uzsvēra Ašeradens.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Latvijas teritorijā sākās kompleksās valsts līmeņa civilās aizsardzības mācības "Stormex 2016", kurās ar dažādu apdraudējuma scenāriju izspēli tiek pārbaudīta valsts un pašvaldību institūciju, operatīvo dienestu un citu iesaistīto organizāciju gatavība, savstarpējā sadarbība un reaģēšanas spējas katastrofu gadījumos.

Mācībās vairāk nekā 50 valsts iestādes, pašvaldības un citas institūcijas izspēlēs 15 dažādas praktiskās un teorētiskās epizodes. Mācības sākās šodien ar desmit pašvaldību civilās aizsardzības komisiju sasaukšanu.

Vienā no epizodēm VUGD Rīgā, Hipokrāta ielā 6, otrdien imitēja ēkas sagrūšanu un tās iemītnieku evakuāciju. Savukārt Daugavpilī, blakus Šuņicas upei, notika mācību epizode, kurā imitēja transporta avāriju un bīstamas ķīmiskās vielas noplūdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!