Foto: DELFI
Saeima ceturtdien sēdē nodeva izskatīšanai Juridiskajai komisijai likumprojektu ar grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz iespēju saukt pie atbildības privātpersonas un juridiskās personas par apzinātu automašīnu odometru jeb nobraukuma rādītāju sagrozīšanu.

Likumprojekta autors ir Zaļo un zemnieku savienības deputāts Kārlis Seržants, kurš iepriekš norādīja: "Automašīnas nobraukuma krāpnieciska grozīšana, to samazinot, nepamatoti paaugstina automašīnas pārdošanas vērtību un rada maldīgu iespaidu par tās patieso tehnisko stāvokli. Tas savukārt rada paaugstinātu ekspluatācijas bīstamību, tāpat odometra rādītāju grozīšanu izmanto automašīnu līzinga noteikumu apiešanai un izdevīgāku apdrošināšanas nosacījumu saņemšanai".

Sagatavotie priekšlikumi grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka par transportlīdzekļa odometra rādījumu izmainīšanu, palielinot vai samazinot odometra uzskaitīto transportlīdzekļa nobraukumu, fiziskām personām varēs piemērot naudas sodu līdz 100 eiro, bet juridiskām personām – līdz 1000 eiro. Savukārt par transportlīdzekļa odometra rādījumu izmainīšanas pakalpojumu piedāvāšanu vai reklamēšanu fiziskām personām ierosināts noteikt sodu līdz 200 eiro, bet juridiskām personām – līdz 2000 eiro.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) automašīnu nobraukuma kontroli jau tagad veic tās reģistrācijas brīdī un tehniskās apskates laikā. Informācija ir pieejama CSDD mājaslapā. Krāpniecības gadījumā autoīpašnieks varēs vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ar prasību atzīt automašīnas pirkšanas pārdošanas darījumu par spēkā neesošu, savukārt, vēršoties tiesībsargājošajās institūcijās, tiks panākta soda naudas piemērošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!