Foto: DELFI Aculiecinieks

Lai gan kūdras un mežu ugunsgrēku dūmos rodamā tvana gāze nav pietiekami lielā koncentrācijā, lai radītu nozīmīgu kaitējumu veselībai, dūmi tomēr var izraisīt galvassāpes, vieglu reiboni, redzes traucējumus un pazeminātas darba spējas, skaidro Veselības inspekcija.

Inspekcija norāda – dūmi var ietekmēt gan ugunsgrēka tuvumā esošos iedzīvotājus, gan cilvēkus daudz tālākā apkārtnē.

Koksnes un kūdras dūmu sastāvā ir oglekļa oksīds jeb tvana gāze, ūdens tvaiki, cietās daļiņas, minerāli un ļoti daudz citu savienojumu, kas aizsedz gaismu un ievērojami samazina redzamību.

Cieto daļiņu, šķidrumu un gāzveida savienojumu maisījums dūmos satur vairākus ķīmiskus savienojumus, kas var kairināt acis, radīt dedzināšanas sajūtu acīs un acu asarošanu, kairināt augšējos elpošanas ceļus, izraisot pastiprinātus izdalījumus no deguna un klepu, izraisīt galvassāpes un reiboņus.

Dūmi var pasliktināt stāvokli slimniekiem ar hroniskām sirds un plaušu slimībām, izraisot sāpes krūtīs, sirdsklauves, elpas trūkumu, nogurumu sirds slimniekiem, bet plaušu slimniekiem – klepu, nepatīkamas diskomforta sajūtas krūtīs, elpas trūkumu, sēcošu elpu un citus simptomus.

Ja dūmu koncentrācija ir ļoti augsta, līdzīgi simptomi var rasties pat veseliem cilvēkiem, kas gan pēc dūmu iedarbības izbeigšanās, samērā īsā laikā pāriet, neatstājot sekas.

Pret dūmu iedarbību jūtīga grupa ir bērni, jo viņu elpošanas orgāni atrodas attīstības stadijā, elpojot tie uzņem lielāku gaisa daudzumu attiecībā pret ķermeņa svaru.

Arī grūtnieces ir riska grupa, jo jebkura veida dūmi var atstāt nelabvēlīgu ietekmi gan uz augļa attīstību, gan grūtnieces veselību.

Veselības inspekcija sadūmojuma gadījumā iesaka ierobežot dūmu iedarbību, iegūt informāciju par ugunsgrēka likvidēšanas prognozi, par gaisa kvalitāti no laika ziņām vai brīdinājumiem no atbildīgo dienestu speciālistiem. Ieteicams neatstāt telpas bez būtiska iemesla, nelaist ārā bērnus, aizvērt logus un durvis.

Ja telpa ir slikti izolēta vai arī, ja ārā ir karsts, jāapsver iespēja pamest piesārņoto teritoriju.

Kondicionēšanas sistēmas jāuzstāda recirkulācijas režīmā, lai āra gaiss nenokļūtu iekštelpā. Esot ārā, jāizvairās no fiziskām aktivitātēm.

Ja parādās veselības traucējumi, tūdaļ jāmeklē medicīniskā palīdzība.

Vēstīts, ka jau otro dienu jeb 36 stundas turpina dzēst kūdras un meža ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā un, lai gan ugunsgrēka izplatība vairākās vietās ir daļēji ierobežota un intensīvi tiek turpināts darbs ugunsgrēka izplatības ierobežošanai, joprojām ir vietas, kur liesmas izplatās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!