Foto: DELFI

Veselības inspekcija veiks ārpus kārtas pārbaudi visās psihoneiroloģiskajās slimnīcās, vērtējot gan līguma izpildes nosacījumus par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, gan speciālistu nodrošinājumu, gan arī pacientu fiksāciju atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Par to piektdien Veselības ministrijā tika informēti uz tikšanos aicinātie psihoneiroloģisko slimnīcu pārstāvji.

Tikšanās laikā Veselības inspekcija informēja klātesošos par konstatētajiem pārkāpumiem bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā "Ainaži". Jau ziņots, ka pārkāpumi tika konstatēti kārtībā, kādā ierobežojami pacienti, obligātajās prasībās ārstniecības iestādēs un medicīnisko dokumentu lietvedības kārtībā.

Tikšanās laikā visu slimnīcu pārstāvji atzina, ka speciālistu piesaiste psihiatrijas jomā ir sarežģīta, tomēr visas slimnīcas nodrošina nepieciešamo dežūrpersonālu diennakts režīmā, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā.

Slimnīcu pārstāvji rosināja pārskatīt apmaksas tarifus psihiatrijā, jo plašākas aprūpes nodrošinājums (speciālistu piesaiste, multidisciplināras komandas iesaistīšana) pašlaik nav iespējams zemo tarifu dēļ.

Sanāksmes laikā tika panākta vienošanās, ka tiks izvērtēti apmaksas nosacījumi gan ambulatorajai, gan stacionārajai psihiatrijai un Nacionālais veselības dienests veiks aprēķinus par lielāka finansējuma novirzīšanu psihiatrisko pacientu ārstēšanai.

Izvērtējot jautājumu par psihiatriskās ārstniecības cilvēkresursu nodrošinājumu, speciālistu vidū izvērsās diskusija par nepieciešamību vienkāršot rezidentūras apmācību ilgumu bērnu psihiatra apakšspecialitātē. Līdz ar to kopīgi ar speciālistiem tiks vērtēta iespēja intensificēt apmācības programmu, ļaujot ārsta sertifikātu iegūt īsākā periodā. Pašlaik šis periods ir seši gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!